Mysterie rond talibanleider eindelijk ontsluierd

Van wijlen moellah Omar zijn nauwelijks foto's. Het Amerikaanse Nationale Centrum voor 
Contraterrorisme gebruikte jarenlang dit beeld van de talibanleider die in 2013 overleed aan tbc.  Omar, die zijn linkeroog verloor bij een raketbeschieting, is altijd uit handen gebleven van inlichtingendiensten.
REUTERS Van wijlen moellah Omar zijn nauwelijks foto's. Het Amerikaanse Nationale Centrum voor Contraterrorisme gebruikte jarenlang dit beeld van de talibanleider die in 2013 overleed aan tbc. Omar, die zijn linkeroog verloor bij een raketbeschieting, is altijd uit handen gebleven van inlichtingendiensten.
Vanaf de inval in Afghanistan in 2001 verdween talibanleider moellah Omar van de radar. De wereld weet alleen dat hij in 2013 is overleden. De Nederlandse journaliste Bette Dam is er als eerste in geslaagd om de blanco levensjaren van Omar in te vullen.

Samen met al-Qaidaleider Osama bin Laden stond moellah Omar te boek als gevaarlijkste terrorist ter wereld. Maar wat met bin Laden wel lukte – hem opsporen en liquideren - is inlichtingendiensten, voorop die van Amerika, nooit gelukt met Omar. Na de inval in Afghanistan in oktober 2001, in reactie op de terreuraanslagen in New York en Washington, wist niemand meer waar de talibanleider was gebleven.

Het gonsde wel van de speculaties: hij zou in de strijd zijn overleden of zou zich schuilhouden in buurland Pakistan. Omdat zoekacties niets opleverden, werd zelfs aan zijn bestaan getwijfeld. De paar foto’s die van hem bestonden, waren ook al zo vaag. Ook de taliban zelf zwegen in alle talen over moellah Omar. Tot 2015. Toen maakte de beweging bekend dat hij twee jaar eerder was overleden. Details bleven uit.

Dit hiaat zat Bette Dam (1979) dwars. De Nederlandse journaliste, uitgegroeid tot een internationaal erkende Afghanistanexpert, had het script van haar jongste boek ‘
Op zoek naar de vijand ‘vorige zomer ingeleverd. Maar eigenlijk was het niet af. Het laatste hoofdstuk ontbrak, over het leven van moellah Omar ná zijn verdwijning uit Kandahar in 2001. “Ik besloot nog een keer terug te gaan naar Afghanistan”, aldus Bette Dam. 

De Nederlandse journaliste en internationaal erkende Afghanistanexperte Bette Dam.
Pim Ras Fotografie De Nederlandse journaliste en internationaal erkende Afghanistanexperte Bette Dam.

Geheime kamer

Na een gedurfde tocht naar talibangebied, de gevaarlijke provincie Zabul in zuid-Afghanistan en gesprekken in de hoofdstad Kaboel ontdekt de journaliste waar Omar al die tijd heeft uitgehangen. “Moellah Omar leefde na 2001 erg op zichzelf, vooral binnen vier muren. Hij was een man zonder veel wensen en ambities en had slechts om de paar maanden per koerier contact met de nieuwe leiders.”

“Moellah Omar woonde op een uur wandelen van een legerbasis. Bij een huiszoeking van Amerikaanse militairen werd zijn verborgen kamer niet ontdekt”, zegt Bette Dam over het laatste hoofdstuk van haar boek. De talibanleider overleed uiteindelijk op 23 april 2013 aan tbc. Zonder testament en instructies. Hij kreeg in het diepste geheim een onopvallend graf.

Bij een huiszoeking van Amerikaanse militairen werd zijn verborgen kamer niet ontdekt

Journaliste Bette DamReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.