Mysterie aangespoelde urnen met assen van Duitsers in Nederland opgelost: “Het was een ongelukje”

Maarten en zijn vader zoeken tussen Scheveningen en IJmuiden regelmatig naar aangespoelde zeehonden, dit keer vonden ze een urn.
Privéfoto/Maarten van Duijn Maarten en zijn vader zoeken tussen Scheveningen en IJmuiden regelmatig naar aangespoelde zeehonden, dit keer vonden ze een urn.
De drie Duitse urnen die de afgelopen dagen zijn aangespoeld op de Nederlandse stranden van Noordwijk en Katwijk zijn vrijdag overboord geslagen bij een schip. Aan boord van de boot waren nog veel meer urnen, de as moest worden uitgestrooid boven de Noordzee. “Er is een doos met urnen gaan schuiven en zo zijn ze in het water terecht gekomen. Een ongelukje.”

De afgelopen dagen ontstond een mysterie, toen op de stranden bij Katwijk en Noordwijk drie gesloten en met as gevulde urnen aanspoelden. Ze werden gevonden door voorbijgangers of jutters die niet goed wisten wat ze met de dingen aanmoesten. “Echt bizar", zei een van de vinders. Op de urnen stonden de gegevens Duitse personen die dit jaar waren overleden, een code verwees naar een Duits crematorium.

Toch maakten sommige vinders de urnen wel open, omdat ze er rekening mee hielden dat de vazen werden gebruikt voor de smokkel van drugs. Dat bleek niet het geval. Er zat daadwerkelijk as in de grafkruiken. Van Duitse mensen die in 2018 waren overleden. Een van de urnen werd uitgespoeld in zee. Telefoontjes naar het betrokken crematorium werden niet beantwoord.

Sinds vanmiddag is het mysterie opgelost.

(Lees verder onder de foto)

Een van de aangespoelde urnen op het strand.
Privéfoto/Maarten van Duijn Een van de aangespoelde urnen op het strand.

Mysterie opgelost

“Onze medewerkers waren bezig de inhoud van heel veel urnen boven de Noordzee uit te strooien. Een doos is toen gaan schuiven, waardoor de urnen ongeopend in het water terecht zijn gekomen", zegt een woordvoerder van Trip Scheepvaart, dat gespecialiseerd is in dergelijke verstrooiingstochten. “De bemanning kon de urnen niet meer vinden in zee. Maar ze hebben dat niet aan ons doorgegeven, dat mag natuurlijk niet gebeuren.” 

De bemanning kon de urnen niet meer vinden in zee. Maar ze hebben dat niet aan ons doorgegeven, dat mag natuurlijk niet gebeuren

Trip Scheepvaart

Trip Scheepvaart houdt al sinds 1962 dergelijke tochten. Tijdens de trip van vrijdag zou de as van veel Duitse overledenen worden verstrooid. “Toen we door de vondst van de urnen erachter kwamen dat een ander mis was gegaan, hebben we meteen het crematorium gebeld zodat zij dat aan de nabestaanden konden vertellen.”

Volgens de bemanning zaten er in de overboord gevallen doos ‘drie of vier urnen'. Drie zijn er dus weer teruggevonden. “Een daarvan is weer bij ons bezorgd en die hebben we alsnog uitgestrooid boven zee. Zodra we de andere hebben, doen we dat daar ook mee.”

De  in Katwijk gevonden urn, met daarop de informatie van de overledene.
Privéfoto/Arno Arkesteijn De in Katwijk gevonden urn, met daarop de informatie van de overledene.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eddy DESMET

    Het ergste vind ik dat men durft zeggen dat het bedrijf gespecialiseerd is in het uitstrooien van as van overledenen op zee. Indien men werkelijk gespecialiseerd is, moet men de nodige voorzorgsmaatregelen nemen ... wat geenszins gebeurd is, maar wel nadien uitgekomen is ...