Myanmarees leger laat 75 kindsoldaten vrij

Het Myanmarese leger, hier enkele dagen geleden aan de slag bij een overstroming, heeft 75 kindsoldaten vrijgelaten.
EPA Het Myanmarese leger, hier enkele dagen geleden aan de slag bij een overstroming, heeft 75 kindsoldaten vrijgelaten.
Het Myanmarese leger heeft 75 kindsoldaten uit de eigen rangen vrijgelaten. Dat meldt het VN-kinderfonds Unicef, dat het vrijlatingsprogramma begeleidt.

De Tatmadaw ronselde jarenlang kinderen en jongvolwassenen voor het leger, waarna ze als kuier of zelfs als menselijke mijndetector werden gebruikt. Om hoeveel kinderen het precies gaat, is onduidelijk, maar sinds Myanmar in 2013 een verdrag met de Verenigde Naties tekende om een einde te maken aan de verplichte ronseling van kindsoldaten, zijn er al 924 vrijgelaten.

De 75 kinderen die vrijdag uit het leger werden ontslagen, zijn de eersten van dit jaar. Ze zullen een reïntegratieprogramma volgen, bevestigde Unicef.

Het Myanmarese leger telt 500.000 manschappen. Volgens de VN rekruteerden niet alleen de officiële strijdkrachten kinderen, maar zijn er ook minstens zeven gewapende groeperingen met kinderen in de rangen actief in het land. De meeste van hen komen uit arme families op het platteland en zijn gevlucht naar Rangoon of Mandalay, de twee grootte steden in het land, waar rekruteerders hen actief opspoorden en dwongen bij het leger te gaan.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Azdine Ben

    En die landen krijgen dan nog steun van europa