Myanmarees leger erkent betrokkenheid bij dood van 10 Rohingya

De 10-jarige Md Idris, een Rohingyavluchteling, getuigde dat hij door Myanmarese soldaten werd beschoten.
REUTERS De 10-jarige Md Idris, een Rohingyavluchteling, getuigde dat hij door Myanmarese soldaten werd beschoten.
Het leger van Myanmar heeft vandaag erkend betrokken te zijn bij de slachtpartij op tien leden van de Rohingya-moslimminderheid. Hun lichamen zijn in de deelstaat Rakhine gevonden in een graf, waarvan het Myanmarese leger voor het eerst het bestaan heeft toegegeven. De Rohingya werden eerst gevangen genomen en vervolgens vermoord.

"Inwoners van het dorp Inn Din en leden van de veiligheidsdiensten hebben erkend tien Bengaalse terroristen te hebben gedood", aldus het kantoor van de legerchef op Facebook. De feiten zouden dateren van 2 september. Volgens dat bericht zullen de dorpsbewoners en leden van de veiligheidsdienst gestraft worden in lijn met de wet.

Etnische zuivering

In het bericht worden de Rohingya met een pejoratieve term omschreven, die impliceert dat ze illegale immigranten zijn uit Bangladesh. Weliswaar leven velen al generaties lang in Myanmar.

Het leger startte vorige maand een onderzoek naar het gebeuren, nadat het graf was gevonden.

Meer dan 650.000 Rohingya-moslims hebben de operaties van het leger ontvlucht. De Verenigde Naties spreken van "etnische zuivering". Het leger van Myanmar heeft tot op heden alle beschuldigingen van ernstige mensenrechtenschendingen ontkend. 
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Winston van Ark

    een schande noem ik dit