Myanmar wordt lid van Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens

Myanmar is lid geworden van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Dat deelde de organisatie in Den Haag mee. Het land uit Zuidoost-Azië is er al herhaaldelijk van beschuldigd dergelijke wapens gebruikt te hebben.

De landen van de OPCW verbinden zich ertoe geen chemische wapens te produceren, op te slaan of te gebruiken. Ze laten inspecties toe op verdachte locaties binnen een kort tijdsbestek. Myanmar moet nog een document overmaken aan de OPCW met details over zijn toetreding. Maar volgens OPCW-woordvoerder Malik Ellahi gaf het land al aan dat het zou toetreden als "niet-bezittend" land.

Nochtans werden er in juli 2014 nog vijf journalisten veroordeeld omdat ze een artikel hadden geschreven waarin stond dat chemische wapens geproduceerd werden in een militair complex. Ze kregen tien jaar gevangenis met dwangarbeid

In januari 2013 ontkende Myanmar dat het chemische wapens had gebruikt tegen rebellen van de Kachin-minderheid in het noorden van het land. Mensenrechtenorganisaties beschuldigden de junta in 2005 ervan dat ze chemische wapens had ingezet tegen de guerilla van de Karen-minderheid.

Slechts vijf landen hebben de conventie nog niet goedgekeurd: Angola, Egypte, Israël, Noord-Korea en Zuid-Soedan.