Muren Notre-Dame dreigen bij wind van 90 per uur in te storten

Experts pleiten voor dringende versteviging van gotische structuur

Momenteel zouden de muren van de kathedraal slechts bestand zijn tegen windsnelheden tot 90 km per uur, voor de brand konden ze windstoten tot 220 km per uur weerstaan.
AFP Momenteel zouden de muren van de kathedraal slechts bestand zijn tegen windsnelheden tot 90 km per uur, voor de brand konden ze windstoten tot 220 km per uur weerstaan.
De Notre-Dame in Parijs, die vorige maand door een felle brand grote schade opliep, is onstabiel. Experts van de universiteit van Versailles analyseerden de schade en becijferden dat de muren van de gotische structuur niet meer bestand zijn tegen windsnelheden boven 90 kilometer per uur. De kathedraal kon voor de brand windstoten van 220 km per uur weerstaan. De ingenieurs pleiten voor een dringende versteviging van de structuur.

Doordat het dak en de torenspits bij de brand verwoest werden, komt de veiligheid van de Notre-Dame in het gedrang. De structuur van de gotische kathedraal rust niet op zware muren maar op een herverdeling van het gewicht over gegroepeerde steunpilaren, luchtbogen en tegengewichten. Dat skelet is door de brand instabiel geworden. Bovendien zijn de stenen van de muren zwak geworden door de impact van het vuur, tonnen bluswater en het gesmolten lood van de dakbedekking. Bij de herstelling van de Notre-Dame moet volgens de experts dan ook in de eerste plaats de structuur verstevigd worden.

Allesomvattend project

Architect Francesco Bandarin, voormalig directeur van het World Heritage Center van de Unesco, stelt dat de heropbouw een allesomvattend project moet worden voor de hele structuur van de kathedraal. Twee dagen na de brand nodigde Frans president Macron architecten uit binnen- en buitenland uit om een voorstel voor een nieuwe torenspits in te dienen. 

Maar Bandarin ziet geen heil in de restauratie van aparte delen zoals het dak, decoratieve elementen en de torenspits. Hij wijst erop dat het gewicht van die spits mee bijdroeg aan de stabiliteit van de hele kathedraal. Dat is een van de redenen waarom Bandarin pleit voor een integraal project waarbij ontwerp en uitvoering van de plannen niet los van elkaar mogen verlopen. Gevreesd wordt dat de restauratie van de Notre-Dame dan ook langer zal duren dan de vijf jaar die Macron in het vooruitzicht stelde.

Volgens het boekje

Bandarin wijst er daarnaast op dat de Notre-Dame op de Werelderfgoedlijst staat en dat impliceert dat de principes van conservatie, restauratie en heropbouw van de World Heritage Convention moeten gerespecteerd worden. “Wat verloren ging, moet hersteld worden. Dat sluit het gebruik van moderne technieken en materialen, brandpreventiemaatregelen en geavanceerde bewaking niet uit.”

Ook wis- en bouwkundige Paolo Vannucci, die in 2016 voor de Franse overheid een vertrouwelijk rapport schreef over de te verwachten schade na een mogelijke brand, sluit niet uit dat er muren van de kathedraal zullen moeten afgebroken worden. “Als kalksteen wordt blootgesteld aan hitte van 800 tot 1.000 graden, wat het geval moet geweest zijn tijdens de brand, treedt een proces op waarbij de steen poreus wordt. Worden die stenen daarna nat, dan brokkelen ze af. Het is niet uit te sluiten dat aan het bovenste deel van de kathedraal, de muren die direct aan de hitte werden blootgesteld gesloopt zullen moeten worden.”

Colosseum op zes jaar gebouwd

Vannucci acht het echter wel haalbaar om de kathedraal binnen de door Macron gestelde termijn te restaureren. “Een studie van de kathedraal van Bourges, die groter is dan de Notre-Dame, heeft uitgewezen dat het dak er in de 13de eeuw in 19 maanden is opgelegd door een ploeg van vijftien tot twintig personen die het hout met de bijl hakten. In Sicilië werd in 2007 na zeven jaar de kathedraal van Noto gerestaureerd, die helemaal ingestort was. Het Colosseum is door de Romeinen op zes jaar tijd gebouwd.”
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Depoortere

  Toon Van Kerckhove, waarom zijn het cultuurbarbaren? Er schiet amper iets over van de westerse cultuur. Dus het is volgens u normaal dat mensen het met minder moeten stellen terwijl er geld ten over is voor een middeleeuws gebouw? Zou u graag in de barbaarse tijden leven toen ze dit gebouw bouwden?

 • Jan Delafontaine

  En na al deze tijd nog steeds geen oorzaak gevonden? Of ligt het weer te politiek gevoelig?

 • jim choose

  Allee de experts hebben weer eens geld geroken, en het nu maar zo dramatisch mogelijk voorstellen om zoveel mogelijk onnodige (en dikbetaalde) ingrepen kunnen te doen.

 • Liliane Maes

  Waarom moet dat weer opgebouwd worden? Rome staat vol geschiedenis.. al dat geld terwijl er zoveel armoede en schulden zijn.. dat zijn nu de rijken zie !

 • Geert Deseyne

  De rijken smijten miljoenen euro's voor de heropbouw van de Notre Dame, terwijl miljoenen mensen in armoede en honger lijden, maar daar kraait er geen haan naar, de armoe-lijdende mens moet maar creperen, en we zullen maar zwijgen over de doden die tijdens de bouw van de kathedraal zijn gevallen, want de veiligheid op het werk bestond nog niet. laat de ND als een ruine voort bestaan, en besteed het geld aan de armen, want voor het Vaticaan kan het geen moer schelen, dat mensen in armoede leven.