Münster is veranderd in een oorlogsgebied

Münster
News United/ Dennis Nengerman Münster
De Duitse universiteitsstad Münster lijkt na een aanslag met een bestelwagen veranderd in een oorlogsgebied. Boven de stad cirkelen laagvliegende helikopters. Alle toegangswegen naar de binnenstad zijn afgezet door motoragenten met zwaailichten en surveillanceauto’s. De Duitse politie is massaal uitgerukt. Het afgezette gebied rond de plaats delict, een terras in de oude binnenstad, is met het uur verruimd. 

Bij de aanslag vielen volgens de eerste berichten drie doden en meerdere gewonden. De dader die een bestelwagen bestuurde, pleegde zelfmoord, meldden Duitse media. Volgens geruchten zouden er mogelijks ook twee handlangers uit de bus zijn gesprongen en voortvluchtig zijn. Maar dat werd nog niet bevestigd door de politie.

De burgers van de Duitse stad zijn ontdaan en aangeslagen. "Een aanslag in een zo’n rustig nest als Münster", reageert de beheerder van de parkeerplaats tegenover het Ambtsgericht, de rechtbank in de eeuwenoude stad. “Scheisse”, is zijn veelzeggende commentaar dat geen vertaling nodig heeft. Een student die sinds driekwart jaar in Münster woont, was deze zaterdagmiddag aan het shoppen. Omdat het afgezette gebied is uitgebreid, inclusief zijn vast bushalte naar zijn huis, zoekt hij nu naar een bus. Die heeft hij nog niet gevonden.

Berichtgeving

Veel Münsteraner lopen met een mobieltje aan het oor om berichtgeving over de mogelijke rechterhanden van de aanslagpleger te horen of om naar familieleden te informeren. Anderen kijken iedere drie minuten op de display van hun Handy. Agenten die vanuit Düsseldorf naar Münster zijn gedirigeerd, houden mensen die de binnenstad in willen tegen. Niet iedereen is op de hoogte van wat er is gebeurd. "Er zijn verscheidene die in de kroeg hebben gezeten en echt niet weten wat er aan de hand is", zegt een agent.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johny daneels

  Straks veranderd heel Europa in oorlogsgebied, het zal geen 10 jaar meer duren als we op huidig tempo miserie blijven importeren

 • Patrice Haemers

  Het valt wel erg op dat men de laatste tijd er als de kippen bij is dat men haast zeker weet dat het niet om terrorisme gaat...wat is het dan wel als onschuldige Burgers zomaar op straat worden vermoord?

 • Christophe Vandepoel

  'Anderen kijken iedere drie minuten op de display van hun Handy.' Stond daar dan iemand met een stopwatch? Idiote verslaggevers.

 • Herman Verhoeven

  Merkel weet raad...

 • Van Eersel Guy

  Weeral te laat!

Video