Mumbai introduceert vrouwenfiguren op verkeerslichten: “Een klein maar krachtig signaal”

Illustratiebeeld.
EPA Illustratiebeeld.
Mumbai is de eerste stad in India die vrouwelijke figuren op haar verkeerslichten introduceert, een gebaar dat door campagnevoerders wordt verwelkomd als een stap in de richting van inclusiviteit.

De autoriteiten ruilen de groene en rode mannetjes in voor vrouwelijke figuren aan meer dan 100 zebrapaden als onderdeel van een plan om de wegen voetgangersvriendelijker te maken.

“De bewegwijzering weerspiegelt het karakter van de stad, namelijk dat het gelooft in gendergelijkheid en het bevorderen van vrouwenemancipatie. Dit is slechts het begin,” zegt Kiran Dighavkar, assistent-commissaris van het lokale bestuur van Mumbai.

Krachtig signaal

Al lijkt de aanpassing misschien klein, is het volgens campagnevoerders erg betekenisvol. In veel Indiase steden maken vrouwen namelijk slechts een klein deel uit van de mensen die op straat komen.

“Wanneer een generatie jonge meisjes mag opgroeien met het zien van vrouwelijke figuren op de verkeerslichten, dan geeft dat een klein maar krachtig signaal dat ook vrouwen op openbare plaatsen mogen rondlopen,” zei sociaal wetenschapper Shilpa Phadke.

De financiële hoofdstad van India heeft sinds kort treinen en gereserveerde zitplaatsen in bussen voor vrouwen ingevoerd. Vrouwen in India hebben namelijk vaak te maken met problemen op vlak van veiligheid.

Daarom hebben de steden en staten de afgelopen jaren meerdere stappen ondernomen om openbare plaatsen toegankelijker te maken. Zo maakte Delhi vorig jaar het openbaar vervoer gratis voor vrouwen, en gaven verschillende Indiase staten gratis fietsen aan meisjes om ervoor te zorgen dat ze hun schoolcarrière niet opgaven bij gebrek aan veilig of toegankelijk openbaar vervoer.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christine Laevers

    Het is helaas een druppel op een hete plaat.

  • vangeel guido

    in nederland staat er zelfs al een afteller op zo kan je zien hoelang je moet wachten .Belgie jullie lopen achter en ik betaal maar belastingen waarvoor eigelijk.Mijn invaliditeit werd ook al vermindert met 1500 per jaar.Behoren jullie niet in de gevangenis wegens diefstal?

  • Gerard Braeckmans

    Zolang men de eeuwenoude mentaliteit van de mannen (en het geloof) niet kan veranderen is het weinig of niets nuttig. Al is het wel een goede intentie.