Mugabe wil prijzen verlagen voor verkiezingen

UNKNOWN

De president van Zimbabwe, Robert Mugabe, wil een nieuwe prijsdaling doorvoeren van basisproducten, nog voor de algemene verkiezingen van 29 maart. Hij dreigt ermee de bedrijven te nationaliseren die de daling niet zouden toepassen.

Prijzen
Mugabe, die kandidaat is voor een zesde mandaat, wil de prijzen op het niveau brengen van 12 februari. Hij zal daarover overleggen met de toplui van industriële bedrijven, stelt The Herald. "Ze zullen een onderhoud hebben met vertegenwoordigers van het ministerie van Industrie en van Internationale Handel en met de centrale bank, want we willen dat ze de prijzen verlagen", zo verklaarde Mugabe tijdens een politieke vergadering.

Hoge inflatie
In juni 2007 verplichtte de regering meer dan 12.000 detailhandelaars en fabrieksbazen om hun prijzen te halveren. Door de torenhoge inflatie worden die soms meermaals per dag verhoogd. De maatregel werd in eerste instantie goed ontvangen door de Zimbabwanen die meer basisproducten konden inslaan, maar leidde tot nieuwe moeilijkheden bij ondernemingen die niet langer rendabel waren. (afp/gb)