Mueller betwist nieuwsbericht dat Trump advocaat zou hebben opgedragen meineed te plegen

Speciaal aanklager Robert Mueller
AP Speciaal aanklager Robert Mueller
Donderdagavond publiceerde de Amerikaanse nieuwswebsite BuzzFeed een ophefmakend artikel waarin beweerd wordt dat de Amerikaanse president Donald Trump aan zijn vroegere advocaat Michael Cohen zou gevraagd hebben om tegen het Congres te liegen over zijn betrokkenheid bij een bouwproject in Moskou. BuzzFeed beroept zich daarbij op bronnen binnen justitie die verklaringen zouden hebben afgelegd aan het team van speciaal aanklager Robert Mueller. Het kantoor van Mueller zegt nu dat de informatie “onnauwkeurig" is. 

“De beschrijving van BuzzFeed van bepaalde verklaringen aan het team van de speciaal aanklager en de duiding van bepaalde documenten omtrent Michael Cohen’s getuigenis aan het Congres zijn inaccuraat”, zegt Peter Carr, woordvoerder van Muellers bureau, dat het onderzoek leidt naar mogelijke Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

BuzzFeed schreef op basis van twee federale justitiefunctionarissen dat Trump Cohen had opgedragen te zeggen dat de onderhandelingen over de bouw van een Trump Tower in Moskou maanden eerder waren geëindigd dan ze in werkelijkheid deden om zo Trumps betrokkenheid bij het bouwproject tijdens de verkiezingscampagne van 2016 te minimaliseren. De advocaat zou dat ook hebben bevestigd aan het team van Mueller.

Reacties

Het team van Mueller treed verder niet in detail over wat nu wel en niet klopt. De hoofdredacteur van BuzzFeed Ben Smith roept Mueller op duidelijkheid te scheppen: “We blijven bij onze berichtgeving en onze bronnen. We dringen er bij de speciaal aanklager op aan dat hij duidelijk maakt welk deel van het verhaal hij precies betwist”. 

Het Witte Huis verklaarde gisteren dat het helemaal niet klopt. “Kijk, dit is gewoon belachelijk”, zei Sarah Sanders, woordvoerster van het Witte Huis. 

Afzetting

Het is hoogst ongebruikelijk dat de speciaal aanklager reageert op een nieuwsitem met een officieel persbericht. Vermoedelijk doen ze dit omdat het nieuws dat Trump Cohen zou hebben aangezet tot liegen tegen het Congres - en dus meineed te plegen - een zodanig zware aantijging is, dat het het thema van ‘impeachment’ of afzetting weer ter sprake brengt. Mocht Trump Cohen daadwerkelijk hebben aangezet tot het afleggen van valse verklaringen, dan komt de Amerikaanse president in een zeer benarde positie terecht. Democraten in Washington grepen de berichtgeving van BuzzFeed al aan om te wijzen op een mogelijke grond voor een afzettingsprocedure.

Cohen werd vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. De ex-advocaat van Trump werd beschuldigd van valse verklaringen, financieel gesjoemel en illegale campagnefinanciering. Cohen had zijn medewerking aan het gerecht en aan Mueller aangeboden in ruil voor een strafvermindering.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  De laatste strohalm, zoals in Nunes1, Nunes2, het rapport van de IG? En ik die dacht dat Mueller niet geloofwaardig was, over hypocriet gesproken.

 • Fons Casteels

  De laatste strohalm: "misschien is de datum verkeerd, maar klopt het verhaal verder toch". Nee hoor. Wie even zijn verstand gebruikt, snapt meteen dat het hele verhaal verzonnen is. Trump zou in Moskou een complex willen bouwen, winst enkele tientallen miljoenen Dollar, en daarvoor zou hij 150 miljoen smeergeld aan Poetin betalen. Herhaling: 150 miljoen Dollar! Grappig dat er toch zoveel mensen erin getrapt zijn.

 • jean petermans

  Men zegt wel niet wat er dan al dan niet inaccuraat, het kan dus ook iets anders zijn bvb. een datum die niet juist is.

 • RENE LENAERTS

  Een aanklager moet niet betwisten, hij moet onderzoeken en vaststellen.