Motorclub Bandidos in Nederland verboden

Archieffoto anp
Motorclub Bandidos wordt in Nederland verboden, zo heeft de rechtbank in Utrecht vandaag besloten. Volgens de rechter pleegt en stimuleert de motorclub geweld en worden geweldsincidenten van leden beloond. In ons land hebben de Bandidos twee afdelingen, een in Antwerpen en andere in Eupen.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) vindt dat Bandidos Motorcycle Club als vereniging verboden moet worden en spande een rechtszaak aan. De rechter geeft het OM daarin gelijk en verbiedt de motorclub per direct. Het verbod geldt in Nederland voor zowel de nationale als de internationale vereniging.

De motorclub heeft volgens het OM niet alleen een uitgebreide geschiedenis van geweld, maar - sterker nog - verheerlijkt zelfs geweld. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de speciale ‘Expect No Mercy’-patch die Bandidos kunnen verdienen als ze grof geweld plegen. Er moet tenminste bloed hebben gevloeid voordat ze het lapje op hun jack mogen naaien. "Geweld wordt met deze onderscheiding ritueel vereerd en gestimuleerd", aldus Officier van Justitie Ward Ferdinandusse.

Motorclub Bandidos is sinds 2014 in Nederland gevestigd en heeft zogeheten chapters in verschillende steden. Sindsdien zijn ook de nodige bikerwars uitgevochten, maakt het OM duidelijk. Ze wijzen op de aanslag op Bandidos-voorzitter Harrie Ramakers, bij wie in 2014 een granaat naar binnen werd geworpen. Tegen de politie verklaarde Ramakers dat hij een bloedspoor door heel Nederland zou trekken als zijn zoon – ook lid – iets zou overkomen.

Harrie Ramaekers, leider van de Bandidos in het Nederlands Limburgse Sittard, werd op 27 mei 2015 bij een grootschalige actie opgepakt. Bij huiszoekingen op verschillende plaatsen werd toen een heus wapenarsenaal blootgelegd.
anp Harrie Ramaekers, leider van de Bandidos in het Nederlands Limburgse Sittard, werd op 27 mei 2015 bij een grootschalige actie opgepakt. Bij huiszoekingen op verschillende plaatsen werd toen een heus wapenarsenaal blootgelegd.

Niet voldoende

Volgens het OM is een verbod voor alleen de Nederlandse afdeling niet voldoende. "De internationale structuur van de Bandidos MC maakt het noodzakelijk dat activiteiten van alle, ook buitenlandse Bandidosleden in Nederland worden verboden", motiveerde het OM afgelopen oktober tijdens de behandeling van de zaak.

De advocaat van Bandidos, 
Marnix van der Werf, meent dat een verbod inbreuk maakt op het "fundamentele recht op vereniging". Daarnaast is Bandidos volgens hem geen wereldwijd georganiseerde club, dus kan die als zodanig niet verboden worden.

De kans dat motorclub Bandidos in beroep gaat tegen het verbod van de rechter is volgens Van der Werf heel groot. "
Een aantal keuzes van de rechtbank hebben mij verbaasd", aldus Van der Werf direct na afloop van het uitgesproken vonnis. "Er zijn leden van Bandidos in bijvoorbeeld Marseille die geen weet hebben van deze rechtszaak hier, maar het verbod geldt nu dus ook voor hen."

Geen zin

Het OM onderzoekt ook de mogelijkheden om motorclubs No Surrender en Satudarah te verbieden. Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, gaf eerder aan dat het geen zin heeft. "Stel dat het nu lukt om Bandidos te verbieden, dan noemen ze zich niet langer Bandidos, maar bij wijze van spreken Ramdidos", zegt Brouwer. "Ze veranderen twee letters op hun hesje en gaan gewoon door. Dat gebeurt nu ook in Duitsland, waar bepaalde afdelingen van Hells Angels door de rechter zijn verboden."

Het is niet voor het eerst dat het OM probeert een motorclub te verbieden. In 2009 maakte de Hoge Raad een einde aan pogingen om een afdeling van Hells Angels te verbieden. Volgens de rechters ging het toen te ver om een hele organisatie te verbieden, zelfs als meerdere leden zich schuldig maken aan ‘ongewenst gedrag’.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Dit word verboden en diegenen die aanslagen plegen hun club word niet verboden.

 • marc werbrouck

  Komen gewoon de grens over en probleem opgelost.

 • Dick van Aggelen

  En als ze na het verbod ondergronds gaan ?

 • eno de strandzanger

  Waarom ze niet gewoon afrekenen op geweldsdelicten? Niet dat ik het verkeerd vind datze verboden worden. Maar als het niet helpt...is het zinloos.

 • Eric Van Gestel

  Nu België nog zoveel ballen geven . Die 1% clubs mogen verdwijnen .