Ga naar de mobiele website
^ Top

Motief aanslag Dortmund geen terreur: dader wilde aandeel voetbalclub doen kelderen

AP
Er is een nieuwe verdachte opgepakt die verantwoordelijk zou zijn voor de aanslagen op de spelersbus van Borussia Dortmund. Een 28-jarige Duitse Rus zou aangeklaagd worden voor poging tot twintigvoudige moord. Het federaal parket heeft de berichten intussen bevestigd. Het gaat dus niet om een extremist, maar wel iemand die op geldgewin uit was. Intussen zoekt de politie ook twee handlangers.

Tien dagen na de bomaanslag op de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund heeft de politie volgens 'Bild' een nieuwe verdachte opgepakt. Volgens media werd vanochtend vroeg een 28-jarige man ingerekend door een speciaal interventieteam nabij de stad Tübingen in de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg. Het zou gaan om een man met de Russische nationaliteit, ene Sergei V., die de bommen vanop afstand liet ontploffen met een ontstekingsmechanisme.

De man was sinds midden 2016 aan het werk als elektricien in een warmtekrachtcentrale. Dat bevestigt een woordvoerder van energieconcern MVV in Mannheim. 

Aandelen
Volgens 'Der Spiegel' heeft de man niets met terrorisme te maken, maar handelde hij uit hebzucht. De politie kwam hem op het spoor nadat iemand in de financiële sector alarm sloeg bij verdachte transacties. Daarna hielden ze de man voortdurend in het oog.

De verdachte had gehoopt met de aanslag de prijs van de aandelen in de voetbalclub te laten zakken. Volgens het onderzoek had hij vanuit het hotel van de club, waar hij sinds 9 april verbleef, op de dag van de aanslag online voor 78.000 euro een pakket van 15.000 aandelenopties gekocht, zo bericht de boulevardkrant 'Bild'. Borussia Dortmund is een beursgenoteerd bedrijf. Indien de koers gevoelig zou zijn gedaald, zou hij een miljoenenwinst hebben kunnen maken. Zijn aandelenopties liepen tot 17 juni.

Deze week voerde het parket al een reconstructie van de aanslag uit.
EPA Deze week voerde het parket al een reconstructie van de aanslag uit.

IP-adres
De verdachte liep uiteindelijk tegen de lamp omdat hij de 'put opties' aankocht via het IP-adres van hotel L'Arrivée, het teamhotel van BVB. De man verbleef er tijdens de aanslag en heeft bij zijn boeking een kamer met uitzicht op de plek van de ontploffingen gevraagd. Waarschijnlijk heeft hij vanuit zijn kamer de bommen laten ontploffen.

De man maakte daarbij wel een cruciale fout: de eerste en de derde bom gingen af zoals gepland, maar de tweede bom bevond zich te hoog en miste daardoor zijn doel. De politie is er voorlopig wel nog niet in geslaagd om de man in verband te brengen met de gebruikte explosieven.

De man wordt poging tot moord, veroorzaken van een springstofexplosie en gevaarlijke slagen en verwondingen ten laste gelegd, aldus de mededeling van het federaal parket. Volgens 'Bild' werd hij al sinds 13 april gezocht.

Aanvankelijk gold het incident als terroristisch van aard nadat op de plaats van de aanslag een papier was gevonden dat duidde op een islamistische connectie. De politie had een 26-jarige Irakees als verdachte in voorlopige hechtenis genomen, maar enkele dagen later lieten de autoriteiten weten dat hem niets ten laste kon worden gelegd.

Handlangers
De politie heeft intussen wel laten weten op zoek te zijn naar twee mogelijke medeplichtigen. Dat zegt 'Bild'. De twee zouden in Freudenstadt, waar de verdachte zou wonen, een huurwagen hebben opgehaald om zo de mogelijke springstoffen naar Dortmund te brengen. Een politiewoordvoerster heeft tegenover het Duitse persbureau DPA bevestigd dat er deze ochtend politieoperaties zijn geweest in de steden Tübingen en Rottenburg an Neckar.

AFP

Metalen scherven
Vorige week dinsdag ontploften drie bommen net wanneer de spelersbus van Borussia Dortmund langsreed op weg naar het stadion van Dortmund om de Champions League-match tegen AS Monaco te spelen. De explosieven zaten verborgen in een haag en zouden metalen pinnen bevat hebben. Een deel daarvan boorde zich tot in de hoofdsteun van een van de zitjes. "Die pinnen waren dodelijk. Een van die metalen scherven kwam vast te zitten in een hoofdsteun van de bus. Als daar iemand had gezeten, was de scherf fataal geweest. We kunnen onszelf gelukkig prijzen dat er niets ernstigers is gebeurd", aldus de parketwoordvoerster.

De bommen zouden een ontploffingsradius van 100 meter gehad hebben. Het federaal parket heeft vandaag trouwens bevestigd dat de bom die werd gebruikt een spijkerbom is. Volgens het parket werd één van de metalen scherven 250 meter weggeslingerd. Drie springtuigen waren over een lengte van 12 meter aangebracht langs het traject van de bus en waren volgens het parket "optimaal op elkaar afgestemd" qua timing. Uit onderzoek blijkt wel dat ze te hoog waren bevestigd waardoor de explosies minder schade hebben aangericht dan de bedoeling was.

Als bij wonder raakten maar twee mensen gewond: speler Marc Bartra (26) - die onder meer glasscherven in de arm kreeg - en een politieagent die de bus escorteerde.

Drie springtuigen waren over een lengte van 12 meter aangebracht langs het traject van de bus en waren volgens het parket "optimaal op elkaar afgestemd" qua timing. Uit onderzoek blijkt wel dat ze te hoog waren bevestigd

Marc Bartra raakte gewond aan de arm en moest worden geopereerd. Hij vervoegde woensdagavond wel zijn ploegmakkers op de bank tijdens het duel tegen AS Monaco.
EPA Marc Bartra raakte gewond aan de arm en moest worden geopereerd. Hij vervoegde woensdagavond wel zijn ploegmakkers op de bank tijdens het duel tegen AS Monaco.

Reactie Dortmund

De voetbalclub heeft deze ochtend al gereageerd en hoopt dat er snel een verklaring komt voor de aanslag. Borussia Dortmund dankt ook de Duitse autoriteiten voor hun geleverde inspanningen. Dat melden ze op de clubwebsite. "Het onderzoek is bijzonder intensief en onder grote druk gevoerd", aldus CEO Hans-Joachim Watzke. "We zijn erg dankbaar dat de verdachte van deze verschrikkelijke aanslag gevat kon worden", klonk het.

"Hopelijk komen we de achtergrond van de aanval te weten. Die informatie is belangrijk voor iedereen die op de spelersbus zat, dat zou het verwerkingsproces veel makkelijker maken", reageerde ook Kapitein Marcel Schmelzer in naam van de spelersgroep.

Meer over12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marco Polo

  Toen dit gebeurde had IS deze aanslag toch opgeeist?

 • Rik Bic

  Dus was het wel degelijk terreur. Handel en economie treffen met geweld valt ook onder de noemer terreur

 • ProErdogan

  Wie is "IS" eigenlijk.. En wie zei dat IS de aanslag had opgeëist? Als je daar achterkomt heb je IS gevonden.. De media? Of gewoom alle terreur de Islam opschuiven.. Getuigen zeiden dat die man " Allahu Akbar" riep toen de aandelen zakten? Zou me niet verbazen als dat morgen op nieuzs komt...

 • peggy peeters

  Dus geen moslim geen terrorist?

 • Put Pol

  Alles wordt opgeist door ISIS, alleen naïevelingen nemen alles wat hun ideologie uitkomt zeer serieus op...

Gesponsord

Meld een bug