Motie van wantrouwen tegen Spaanse premier

Premier Mariano Rajoy.
REUTERS Premier Mariano Rajoy.
In Spanje dient de sociaaldemocratische PSOE een motie van wantrouwen in tegen de minderheidsregering van premier Mariano Rajoy nadat diens Partido Popular werd veroordeeld wegens grootschalige corruptie. Het gaat om het grootste corruptieschandaal in de recente geschiedenis van Spanje. 

Het federaal hof in Madrid sprak jarenlange gevangenisstraffen uit tegen ondernemers en voormalige politici van de regerende conservatieve christendemocratische Volkspartij, de Partido Popular (PP). In het hoofdgeding van het monsterproces werden 29 van de 37 beklaagden veroordeeld tot in totaal 351 jaar gevangenis. 

Op het proces ging het om criminele praktijken van enkele ondernemers die politici van de PP hadden omgekocht in ruil voor winstgevende openbare contracten.

Motie

PSOE-leider Pedro Sanchez diende de motie in in het Congres van Afgevaardigden, vergelijkbaar met de Kamer in België. Om de regering tot ontslag te dwingen, moet de motie een absolute meerderheid achter zich krijgen. Dat betekent dat 176 van de 350 leden van het Congres van Afgevaardigden ermee moeten instemmen. 

PSOE-leider Pedro Sanchez.
AFP PSOE-leider Pedro Sanchez.

Omdat de oppositie in Spanje erg verdeeld is, wordt het geen eenvoudige opdracht om een dergelijke meerderheid te vinden. Rajoy leidt een minderheidsregering, die in de praktijk gesteund wordt door de liberale partij Ciudadanos. Die wil dat Rajoy in de komende weken nieuwe verkiezingen uitschrijft. 

Tegelijkertijd verzet Ciudadanos zich ook tegen de motie van wantrouwen die de PSOE heeft ingediend. De partij wil vermijden dat de partij van Sanchez van de situatie zak gebruikmaken om zelf aan de macht te komen, zo luidt het. 

Beroep

De PP van premier Mariano Rajoy tekende beroep aan tegen het vonnis van de Audiencia Nacional, dat de partij ook veroordeelde tot de terugbetaling van 245.492 euro wegens betrokkenheid bij een "lucratief grootschalig netwerk van smeergeld in ruil voor openbare contracten".
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Rajoy zal nog eerder in den bak steken dan Puigdemont. Wie een put graaft voor een ander ...

 • Christine Laevers

  Daar drink ik eentje op. Toch wel straf dat ze de Catalanen proberen vast te zetten (risico op dertig jaar) door een beschuldiging van corruptie maar zelf ... In België en in Duitsland moeten politici en rechters dat geweten hebben. Dat verklaart immers hun terughoudendheid om Puigdemont uit te leveren. Zo zie je maar.

 • jean gregoor

  Moet Calvo niet naar ginder om dat op te lossen.

 • Louis Verdonck

  Voila, hetgeen we niet mochten weten ten tijde van Catalaanse miserie. Nu komt de aap uit de mouw. Afzetten die dictator! Nu meteen. Herstel van alle Catalanen.

 • Christiane Van Croonenborch

  Daar is een onafhankelijk Catalonië klein bier tegen Maar ja anderen wijzen op verantwoordelijkheden en zelf uw eigen gebreken niet zien of willen zien zegt genoeg Uitklaren zal de enige oplossing zijn en een tijdje politiek stilzwijgen daarbij