Motie van wantrouwen tegen Franse regering mislukt: omstreden arbeidswet aangenomen

Een tevreden premier Manuel Valls (PS)
AFP Een tevreden premier Manuel Valls (PS)
In het Franse parlement is donderdag een motie van wantrouwen, in de strijd tegen een hervorming van de arbeidswetgeving, tegen de Franse regering weggestemd.

De motie van de rechtse oppositie verkreeg niet de vereiste absolute meerderheid in de Assemblée Nationale. Er stemden slechs 246 verkozenen des volks voor de motie terwijl het er volgens Franse media 288 hadden moeten zijn.

Gezien de socialistische regering een speciale bepaling uit de grondwet, alinea 3 van artikel 49, heeft aangewend, is het wetsontwerp automatisch in eerste lezing aangenomen. Het grondwettelijk trucje bestaat erin dat wetgeving zonder een stemming kan passeren als de Nationale Assemblée er niet in slaagt een motie van wantrouwen te stemmen.

De tekst verhuist nu naar de senaat.

De hervorming is volgens de regering bedoeld om het arbeidsrecht flexibeler te maken en het voor bedrijven te vergemakkelijken om jobs te creëren. Vakbondsleden vrezen daarentegen dat het de arbeidsrechten van werknemers zal uithollen.

Voor de vijfde keer in twee maanden manifesteerden donderdag opnieuw tienduizenden mensen in heel Frankrijk tegen de plannen van de regering om het arbeidsrecht te hervormen. Die worden voorgesteld als de laatste grote hervormingen tijdens de ambtstermijn van president François Hollande. Critici vinden ze echter te liberaal.

De demonstranten zijn niet van plan de protesten te staken. Er zijn nieuwe betogingen aangekondigd voor 17 en 19 mei.

Op meerdere plaatsen in Frankrijk is donderdag tegen de hervorming betoogd en zijn er daarbij arrestaties verricht.

De demonstranten zijn niet van plan de protesten te staken