Moslims vrezen islamofobie na winst Boris Johnson: “Er is angst in heel het land”

Critici hebben Johnson al vaker beschuldigd van het aanzetten tot islamofobie.
EPA Critici hebben Johnson al vaker beschuldigd van het aanzetten tot islamofobie.
De Muslim Council of Britain, de grootste moslimgroep in Groot-Brittannië, vreest voor toenemende islamofobie na de grote overwinning van de Conservatieve partij van Boris Johnson.

“Johnson heeft een meerderheid verkregen, maar we merken dat er angst is bij de moslims in heel het land”, aldus secretaris-generaal van de groep Harun Khan. “We zijn de verkiezingsperiode ingegaan met oude zorgen over onverdraagzaamheid in onze politiek en binnen de heersende partij.” Volgens Khan heeft geen enkele verkiezingscampagne ooit zoveel verdeeldheid geschept. 

“Nu vrezen we dat de overheid beschikt over een hapklare vorm van islamofobie”, zei hij, verwijzend naar het “hapklare brexit-akkoord” van Johnson. “Johnson heeft heel veel macht gekregen, en we hopen dat hij die voor alle Britten op een verantwoorde manier gaat gebruiken.”

Critici hebben Johnson al vaker beschuldigd van het aanzetten tot islamofobie en stellen dat hij er niet in slaagt om negatieve gevoelens tegenover moslims uit zijn partij te verbannen. Ook wordt hij beschuldigd van andere racistische uitspraken. Johnson zelf ontkent de beschuldigingen en noemt zijn controversiële uitspraken politiek geklets. 

Groepen als Stand up to Racism hebben voor vanavond opgeroepen tot betogingen onder het motto “Not my prime minister - resist racist Johnson” in Londen en in andere steden. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • willy Adriaenssens

  Ja hij gaat al hun voordelen afschaffen en hun behandelen zoals de Britten behandeld worden, dan voelen die zich natuurlijk gediscrimineerd .

 • Anita Billen

  ze mogen schrik hebben. De mensen hebben er genoeg van.

 • Frank Kerstens

  Zeer terecht dat ze schrik krijgen!

 • constan vriel

  Dus de minderheid gaat de meerderheid proberen te onderdrukken. Komt me bekent voor.

 • Patrick Rasschaert

  Als ze al gaan protesteren tegen de wil van het volk om Boris Johnsson als nieuwe premier aan te stellen dan moeten ze niet verwonderd zijn dat de publieke opinie zich nog meer tegen hen keert. Ze zijn een groep die in veel gevallen zelf aan de basis ligt van veel ongenoegen en wrevel tegenover moslims.