Moslimgevangene dan toch geëxecuteerd zonder bijstand van imam waar hij om vroeg

Domineque Ray.
AFP Domineque Ray.
Domineque Ray (42) is gisteren in de Amerikaanse staat Alabama dan toch geëxecuteerd, ook al vond hij dat zijn religieuze rechten geschonden waren en werd de terechtstelling daardoor woensdag tijdelijk opgeschort. Ray had om de aanwezigheid van zijn imam gevraagd in de dodenkamer, maar dat werd hem geweigerd. Het Hooggerechtshof oordeelde met vijf stemmen tegen vier dat de executie toch mocht doorgaan.

Ray zou normaal gisteren om 18 uur lokale tijd geëxecuteerd worden, maar zijn advocaat kondigde pas om 22 uur 20 aan dat hij gestorven was. Ray werd in 1999 ter dood veroordeeld voor het beroven, verkrachten en vermoorden van de 15-jarige Tiffany Hahn in 1995 in Alabama.

De meer liberale - lees: linkse, in Amerikaanse termen -  rechters van het Hooggerechtshof waren tegen de executie van Ray zonder zijn imam naast hem. Rechter Elena Kagan vond de beslissing van de meerderheid “compleet verkeerd”. Ze hekelde het gebruik dat “een katholieke gevangene wél bijstand mag krijgen van een voorganger van zijn eigen geloof, terwijl een gedetineerde van een ander geloof - of dat nu de islam, het jodendom of iets anders is - dat niet mag”.

Enkel aalmoezenier

Rays imam mocht de crimineel enkel nog net voor de terechtstelling bezoeken, maar hij mocht niet mee in de executiekamer. Christelijke terdoodveroordeelden is het wél toegestaan dat de aalmoezenier van de gevangenis hen begeleidt, omdat die “deel uitmaakt van het executieteam” en “vertrouwd is met de techniciteit van het executieprotocol”. Sinds 1997 was de aalmoezenier van de Holman Correctional Facility in Alabama aanwezig bij elke executie. Hij knielt vaak naast de gedetineerde en bidt samen met hem, als die dat wenst. In het geval van Domineque Ray bestond er eensgezindheid om de aalmoezenier ditmaal niet bij de executie te betrekken, maar hem vervangen door een imam kon dan weer niet wegens veiligheidsoverwegingen.

Ray zou zich in de cel tot de islam bekeerd hebben. Volgens gerechtsdocumenten is hij zeker sinds 2006 moslim.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philippe Vander Haeghen

  De aalmoezenier /imam was tijdens zijn misdaad toch ook niet aanwezig?

 • Klaus Van Damme

  In mijn wereld hebben moordenaars van 15jarige meisjes en moordenaars tout court geen rechten. Gelijk welke religie die moordenaar heeft. Het meisje had waarschijnlijk ook geen rechten toen hij haar vermoorde.

 • Marc Van der Vloedt

  Imams en priesters die worden toch geacht (in) het leven (eventueel) bijstand te bieden en "getuige" te (mogen) zijn van de tocht NAAR de dood en niet van...het executeren (of hebben zij de pretentie om over de ziel(erust)...)

 • DIRK VANGOSSUM

  Heeft zijn slachtoffer religieuze bijstand gekregen alvorens hij ze verkrachtte en vermoordde?