Moslima weigert hand van man te schudden. Nu krijgt ze 3.800 euro schadevergoeding

Farah Alhajeh.
Facebook Farah Alhajeh.
Een Zweedse moslima krijgt van de rechter een schadevergoeding van 3.800 euro. Haar sollicitatie was afgebroken nadat ze op religieuze gronden had geweigerd de hand te schudden van een mannelijke medewerker.

De 24-jarige Farah Alhajeh solliciteerde als vertaler toen ze de hand weigerde van de man die het sollicitatiegesprek voerde. In plaats daarvan plaatste ze haar hand over haar hart bij wijze van groet. Het bedrijf besloot de sollicitatie af te breken, omdat personeel geen onderscheid dient te maken tussen mannen en vrouwen.

Volgens de Zweedse rechter is er echter sprake van discriminatie en moet de vrouw daarom gecompenseerd worden met 40.000 kronen, omgerekend 3800 euro. De rechter meent dat het bedrijf weliswaar terecht gelijke behandeling van mannen en vrouwen mag eisen, maar dat dit nog niet wil zeggen dat het schudden van handen daar de enige manier voor is. Een dergelijke groet als norm stellen is volgens de rechter in het nadeel van moslims.

Vrijheid

De ombudsman in Zweden heeft Alhajeh begeleid in haar rechtszaak. Volgens de ombudsman heeft de rechter rekening  gehouden met 'de belangen van de werkgever, het individuele recht op lichamelijke integriteit en de plicht van de Staat om religieuze vrijheden toe te staan'. 

Farah Alhajeh is blij met het vonnis, zo zegt zij tegen de BBC. Ze zegt bovendien helemaal geen onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen.  "In mijn land kun je mannen en vrouwen niet verschillend behandelen. Ik respecteer dat en daarom heb ik geen fysiek contact met mannen én vrouwen. Ik kan de regels van mijn geloof volgen en tegelijkertijd de regels van het land waar ik leef."
436 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Hendrik Goris

  Zweden. Is bij ons onmogelijk? Nee toch?

 • Mario Tersago

  Een beetje kort door de bocht maar dan kan men beter ineens de sharia invoeren en dan is het meteen gedaan met die discussies en rechtzaken. Je komt voor een job in een land waar men kerk en staat gescheiden houdt, maar het weigeren van een hand is dan op godsdienstelijke beleving/grond wel toegestaan? Dubbele standaard.

 • Jos Goris

  Je moet eens naar het programma met vier in bed kijken,het speelde zich af in Marokko.bij aankomst van de buitenlandse gasten werden er spontaan handen geschud ook bij begroetingen door de eigen bevolking. Stel ik mij de vraag of diegene die hier zo te keer gaan wel van goeie wil zijn en hier eindelijk eens ogen opengaan

 • Johan Emmers

  Ongelooflijk. Geen woorden voor. Zijn wij Europeanen achterlijk geworden of zo ?

 • Jo Van Caenegem

  Japanners buigen ook omwille van hygiënische redenen. Maar dit gaat over niets meer hé. Als je dit vonnis had gehoord in 1950, dan hadden de mensen zich afgevraagd : 'Waarover gaat dit dan eigenlijk?!'. Straks vinden ze het vak 'politieke correctheid' uit in scholen... het wordt ZO belachelijk, dat je er straks 5 Petaflops aan wetboeken bij mag schrijven, en dat men er uiteindelijk niet meer aan uit zal kunnen, omdat je er moreel niets meer mee verantwoordt.