Moslima in Amerikaans Congres opgejaagd wild na 9/11-uitspraak

Congres-lid Ilhan Omar weigert te buigen voor de stortvloed aan kritiek van Republikeinen, onder wie president Trump. De Democrate zegt dat moslims in de VS er geen genoegen mee moeten nemen als zij worden behandeld als tweederangs burgers.
REUTERS Congres-lid Ilhan Omar weigert te buigen voor de stortvloed aan kritiek van Republikeinen, onder wie president Trump. De Democrate zegt dat moslims in de VS er geen genoegen mee moeten nemen als zij worden behandeld als tweederangs burgers.
President  Donald Trump, Republikeinse politici en media waaronder Fox News hebben de jacht geopend op Ilhan Omar. Op een receptie brak Omar, een van de eerste twee moslima’s in het Amerikaanse parlement, een lans voor moslimrechten. Sindsdien staat het Congreslid voor Minnesota in het oog van een storm. 

Zelfs president Trump deelt op Twitter een sneer uit naar Omar met beelden van de brandende WTC-torens na de aanslagen op 11 september 2001. De president beschuldigt Omar van het minimaliseren van de aanslagen van 9/11. De beelden worden begeleid met de woorden: “We zullen het nooit vergeten”. De gemoederen lopen inmiddels zo hoog op dat in New York een man in staat van beschuldiging is gesteld voor doodsbedreigingen aan het adres van Ilhan Omar (37).

“Sinds de tweet van de president vrijdagavond heb ik meer directe doodsbedreigingen ervaren. Vele daarvan zijn rechtstreeks verwijzingen naar of antwoorden op de video van de president”, zegt Ilhan Omar zelf op Twitter. “Gewelddadige misdaden en haatmisdrijven van rechts-extremisten en blanke nationalisten nemen toe in dit land en in de wereld. We kunnen niet langer negeren dat ze aangemoedigd worden door degene die het hoogste ambt van het land bekleedt.”

Sinds de tweet van de president heb ik meer directe doodsbedreigingen ervaren. Vele daarvan zijn rechtstreeks verwijzingen naar of antwoorden op de video van de president

Ilhan Omar

Tweederangsburger

De storm begon vorige maand, een week na de aanslag in Nieuw-Zeeland waarbij vijftig moslims om het leven kwamen. Op een receptie van een Amerikaanse organisatie voor moslimrechten, de Council in America-Islamic Relations, beschreef het Democratische Congres-lid “het ongemakkelijke gevoel van een leven als tweederangsburger”.

“Ik ben dat beu. Elke moslim in dit land zou dat beu moeten zijn. Je moet je er niet bij neerleggen. Dat is het recht dat je hebt”, aldus Ilhan Omar. Ze refereerde aan de aanslagen van 11 september met de uitspraak “
Some people did something” - tot grote woede van haar tegenstanders.  

Omar ontvluchtte samen met haar gezin de burgeroorlog in Somalië toen ze acht jaar was. Vorig jaar werd ze een van de eerste twee moslimvrouwen in het Congres.

Toen zij op een ander moment ook de “eenzijdige politiek van Amerika jegens Israël” aankaartte en die “antisemitisch” noemde, waren de rapen gaar. Haar excuus voor de suggestie dat de steun aan Israël wordt gevoed door “donaties van een lobbygroep” hielp daar niet meer aan.

Volgens Republikeinse politici en commentatoren zijn haar uitspraken “gevaarlijk en zetten zij aan tot geweld”. Zij nemen het haar kwalijk dat zij “de ernst van de gebeurtenissen op 9/11 ernstig onderschat”. Rechtse commentatoren beschuldigingen haar van “sympathie voor terroristen”.

Ilhan Omar wijst alle kritiek van de hand. “Niemand komt aan mijn liefde voor Amerika. Ik blijf onvoorwaardelijk vechten voor gelijke kansen voor iedereen’’, zegt het Congreslid in haar laatste reactie. “Ik ben geen parlementariër geworden om er vervolgens het zwijgen toe te doen.’’ Ook bedankt zij iedereen die “zich te weer stelt tegen een regering die zich in haar verkiezingscampagne sterk maakte voor een land zonder moslims”.

Ilhan Omar praat met de pers op weg naar het Capitool in Washington waar het parlement huist.
REUTERS Ilhan Omar praat met de pers op weg naar het Capitool in Washington waar het parlement huist.

Olie

Democratische partijgenoten veroordelen alle aanvallen, ook die van Donald Trump, omdat zij “aanzetten tot geweld”. Dit weekeinde liet de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, van zich horen. “De president moet geen pijnlijke beelden van 9/11 gebruiken voor politieke aanvallen. Hij moet geen olie op het vuur gooien’’, aldus Pelosi. “De herinneringen aan 9/11 zijn heilig, elke discussie daarover moet zuiver blijven.’’

Deze laatste opmerking kan ook worden gezien als kritiek op Omar van wie zij de naam niet noemde. Ook voormalig presidentskandidaat Bernie Sanders roert zich. Hij spreekt van “afschuwelijke en gevaarlijke” aanvallen en roept Omar op “niet te buigen voor Trumps racisme, haat en islamofobie”. “Dat doen wij ook niet”, aldus Sanders.

Rashida Tlaib, de andere moslima in het parlement, roept alle Democraten op zich teweer te stellen tegen alle “misleidende, totaal uit het verband getrokken berichtgeving” van Fox News en The New York Post. Beide nieuwsmedia zijn in handen van Rupert Murdoch. “Het is genoeg geweest. Het is schaamteloos en roept geweld op tegen Omar’’, aldus Tlaib.

Rashida Tlaib, de andere moslima in het Amerikaans Congres (voor Michigan), noemt alle aanvallen op collega Ilhan Omar ‘schaamteloos’.
EPA Rashida Tlaib, de andere moslima in het Amerikaans Congres (voor Michigan), noemt alle aanvallen op collega Ilhan Omar ‘schaamteloos’.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  Schandalige verklaring vanwege deze moslima.

 • Dirk Parein

  Moslims zijn aanhangers van de Islam en elke zin waarin het woord Moslim gebruikt wordt dus de facto een verwijzing naar godsdienst. Stel je voor dat niet Moslim gebruikt wordt maar het staatsburgeschap, in casu dus Amerikaanse. Meteen is de zin van haar gedoe weg. Wij spreken over onzelf ook niet in de term Christenen, zo niet is er meteen niets anders meer dan Christenen versus Moslims, middeleeuwse toestand, wat trouwens geldt voor alles wat met religie te maken heeft.

 • Wim Libaers

  Altijd maar klagen en zich verongelijkt voelen en ondertussen de samenleving die hen opnam en alle kansen geeft aanvallen. Stop met zulke individuen een forum te geven, ook hier in Europa.

 • Philip Verstrepen

  Men vergeet te vertellen dat deze vrouw voorstandster is van invoering van de sharia in de VS

 • Marion Van Saan

  Vertegenwoordiger van de religie van de vrede waar vrouwen eersterangs burgers zijn.