Moskou zal aansprakelijkheid voor neerhalen van MH17 niet aanvaarden

Brokstukken van vlucht MH17 die werd neergehaald boven Oekraïne in juli 2014.
EPA Brokstukken van vlucht MH17 die werd neergehaald boven Oekraïne in juli 2014.
Rusland is geenszins van plan om de aansprakelijkheid te aanvaarden voor het neerhalen van vlucht MH17. Ook niet nu Moskou met Nederland en Australië diplomatiek overleg wil voeren over de kwestie. Dat laat de woordvoerster het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova vandaag weten.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zei vorige week dat het diplomatieke overleg ertoe moet leiden dat "formele onderhandelingen" over de aansprakelijkheid kunnen beginnen. 

Nederland en Australië hebben Rusland verantwoordelijk gesteld voor het neerhalen van MH17. Moskou wijst alle aantijgingen van de hand. Speculaties in de media dat Rusland de aansprakelijkheid zal aanvaarden, doet Zakharova af als "fantasieën". "Hetzelfde geldt voor de geruchten over de mogelijkheid om een of andere compensatie te bespreken", aldus de woordvoerster tegen het Russische staatspersbureau TASS.

Blok wilde niet op de Russische uitlatingen ingaan. "Er is eerst het diplomatieke overleg dat we nu hebben, hopelijk leidt dat tot formele onderhandelingen. Maar het helpt niet als ik nu in het openbaar ga speculeren over waar we wel of niet over praten, of ga reageren op geluiden vanuit de Russische federatie.”
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steven Berkmans

  Uiteraard hebben de russen dit vliegtuig niet neergeschoten. Net zoals ze vlucht KAL 007 niet neergeschoten hebben, of ja tot ze 10 jaar later wel toegaven dat ze dit vliegtuig neerschoten. En de zwarte doos is ook nooit gevonden, of ja de russen hadden hem direct gevonden maar 10 jaar verborgen gehouden. De amerikanen daarin tegen schieten een Iraans vliegtuig neer, geven dat toe, doen een onderzoek naar wat er fout liep en geven een vergoeding aan de nabestaanden. De smeerlappen!

 • Luc Lepoudre

  Rusland beschuldigen is grotesk. Experten van Buk, niet zomaar "experten", maar specialisten van Buk wijzen verontwaardigd de bewering af dat een Buk gebruikt is wegens totaal ander schadepatroon wijzend naar ervaringen in Georgië. Het baanprofiel in één lijn van meerdere inslagen op de linkervleugel veegt de buk van tafel maar daarenboven raakt de buk precies de stoel van de gezagvoerder.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  En welk strafonderzoek ? Een die U zelf voert ? April is nog even wachten.

 • August Leemans

  Op dat vliegtuig zaten onschuldige gezinnen met kinderen en er zijn mensen verantwoordelijk voor het neerschieten hiervan. Een vliegtuig dat helemaal niks te maken had een een oorlogsdreiging. Ik hoop dat de verantwoordelijke hun leven lang nachtmerries hebben en ieder morgen met een rotgevoel wakker worden. Want ooit zullen ze de dood in de ogen kijken, al is het van ouderdom en sterven met de gedachte dat ze een mensonwaardige daad hebben gesteld.

 • Jan Verstrepen

  Waarom vloog dat vliegtuig boven oorlogsgebied, dat was gewoon erom vragen. Natuurlijk is het antwoord omdat er zo een kortere weg was en er meer winst kon gemaakt worden. Of dat nu Rusland of Jef is die dat ding neerhaalde maakt niets uit. Een vliegtuig boven een oorlogsgebied is een doelwit en het neerhalen ja daarom is het ook oorlogsgebied en geen speelgebied.