Moskou wilde staakt-het-vuren dat onmiddellijk ingaat

EPA
Rusland wilde tijdens de vredesbesprekingen met de Contactgroep voor Oekraïne een "onmiddellijk" staakt-het-vuren instellen en daar niet mee wachten tot 15 februari. Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin in de Russische pers verklaard.

De Contactgroep voor Oekraïne, bestaande uit gezanten van Oekraïne, Rusland en van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), had donderdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk met de separatistische rebellen uit het oosten van Oekraïne een stappenplan voor vrede ondertekend. Er werden onder meer afspraken gemaakt over een wapenstilstand die zondag 15 februari om middernacht moet ingaan.

Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov had Moskou nochtans liever gehad dat er onmiddellijk een einde werd gemaakt aan de gevechten in het oosten van Oekraïne. Dat liet hij verstaan in het Russische dagblad Kommersant.

De separatistische rebellen, die al tien maanden het Oekraïense leger bevechten, hadden evenwel gezegd dat het in de praktijk erg lastig is om nog voor zondag een effectief staakt-het-vuren in te stellen. De separatisten "hebben hun verzoek kenbaar gemaakt, waarnaar geluisterd moest worden", aldus de woordvoerder, die ook liet verstaan dat de Russische president Vladimir Poetin "een belangrijke inspanning heeft geleverd om de rebellen over te halen tot het onderteken van het document".

Naast de wapenstilstand, voorziet het in Minsk overeengekomen akkoord onder meer ook het terughalen van zware wapens, het instellen van een gedemilitariseerde zone, grenscontroles, en een herziening van de Oekraïense grondwet.