Moskou wil heetste spionne in ruil voor nucleaire expert

Het lijkt wel of de tijden van de Koude Oorlog en het IJzeren Gordijn terug zijn. Heel wat media in Rusland, de VS en Groot-Brittannië melden dat er een ruil in de maak is tussen Moskou en het Westen over de beruchte Russische spionne Anna Chapman en enkele in Rusland opgesloten gevangenen 'spionnen' die voor de VS zouden gewerkt hebben. De 'Superspionne OOSex' zou voor Rusland als spionne in de VS verbleven en gewerkt hebben. Vannacht zou Chapman naar Moskou terugkeren. Eén van de gelukkigen die in de ruil betrokken wordt, is Igor Sutyagin, een atoomgeleerde die al jaren achter de tralies zit in Rusland.

Igor Sutyagin (45) werd in 2004 wegens hoogverraad veroordeeld tot 15 jaar cel. De Russische nucleaire geleerde zou gevoelige informatie over het Russische atoomarsenaal doorgespeeld hebben aan de Amerikanen. Over het raketschild van het Kremlin en de ultramoderne nucleaire onderzeeërs onder meer zou hij via Londen informatie naar Washington gelekt hebben. Sutyagin is al overgebracht van zijn cel ergens in Noord-Rusland naar Moskou om de ruil te vergemakkelijken. Van daaruit zal hij volgens haar advocate Anna Stawizkaja naar het Westen overgebracht worden. Volgens CNN zal Sutyagin via Wenen naar Londen gebracht worden.

Lijst van 11 agenten
Swetlana Sutjagina, de moeder van Igor, verklaarde aan CNN dat haar zoon op een lijst van 11 agenten stond om te ruilen voor het netwerk rond Chapman. Ook Sergej Skripal staat op die lijst. Hij werd in 2006 in Rusland tot 13 jaar cel veroordeeld omdat hij een dubbelagent zou zijn geweest.

Vicky Palaez
Vicky Palaez zal zeker niet in de ruil betrokken woren. Naar analogie met Anna Champan spioneerde Pelaez in de jaren '90 in de States voor het Kremlin. Tien spionnen uit haar netwerk werden afgelopen week in New York, Boston en Virginia aangehouden.

Ontmoeting
"Een ontmoeting tussen de ambassadeur van Rusland in Washington, Sergej Kisliak, en de Amerikaanse onderminister William Burns heeft vruchten afgeworpen: de twee hebben een akkoord bereikt over het uitwisselen van spionnen", schrijft Gazeta.ru, die zich beroept op "een geïnformeerde bron binnen diplomatieke middens".

Intieme details
De krant meent ook te weten dat de terugkeer van Anna Chapman, die in New York onder dekmantel van internetondernemer werkte, in kannen en kruiken is. Ze zou vannacht incognito terugkeren naar Rusland. Chapman haalde heel wat voorpagina's nadat haar ex-man details en intieme foto's over hun huwelijk vrijgaf. Volgens Gazeta.ru zal Rusland geen officiële verklaring geven noch een lijst publiceren met namen van de gevangenen betrokken bij de ruil. (belga/gb/kh)

Anna Chapman zou vanavond al terug in Moskou zijn.
Photo News Anna Chapman zou vanavond al terug in Moskou zijn.
Irina Kushchenko, de moeder van Anna, sprak voor het eerst met de media en wil klacht indienen voor schending van de privacy.
Irina Kushchenko, de moeder van Anna, sprak voor het eerst met de media en wil klacht indienen voor schending van de privacy.
Atoomgeleerde Igor Sutyagin zit al zes jaar vast in Rusland.
Atoomgeleerde Igor Sutyagin zit al zes jaar vast in Rusland.
Zijn moeder Swetlana zegt dat haar zoon op een lijst van elf te ruilen gevangenen zou staan.
Zijn moeder Swetlana zegt dat haar zoon op een lijst van elf te ruilen gevangenen zou staan.
Photo News
EPA
Photo News
Photo News
AP