Moskou vraagt spoedzitting Veiligheidsraad over Skripal-affaire

De Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia.
AP De Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia.
Rusland vraagt dat de VN-Veiligheidsraad morgennamiddag in New York bijeenkomt om de Skripal-affaire te bespreken. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de VN, Vassily Nebenzia, vandaag meegedeeld.

"Op verzoek van onze regering, vragen wij u om een openbare zitting van de Veiligheidsraad morgen om 15 uur (lokale tijd), over de brief van de Britse premier Theresa May", aldus de Russische ambassadeur. In de bewuste brief hield May Rusland verantwoordelijk voor de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia op 4 maart in het Engelse Salisbury. In de komende uren zal een brief verstuurd worden naar de Raad, om het Russische standpunt te verduidelijken, zei Nebenzia. De Veiligheidsraad kwam op 14 maart al eens bijeen over de kwestie, op het verzoek van Groot-Brittannië. 

In Den Haag, waar de Organisatie voor het Verbod op Scheikundige Wapens (OPCW) op vraag van Moskou samenzat, kondigde de Russische ambassadeur Alexandre Choulguine dan weer aan dat er geen gezamenlijk onderzoek komt naar de vergiftiging. "Helaas konden we geen twee derde van de stemmen halen voor deze motie. Een gekwalificeerde meerderheid was nodig", vertelde Alexandre Choulguine aan verslaggevers.

Als gevolg van de vergiftiging is een heuse diplomatenoorlog ontstaan. De Britse regering heeft de schuld voor de aanval bij Moskou gelegd. Daarop beslisten bijna dertig landen om alles samen meer dan 140 Russische diplomaten het land uit te zetten. In een tegenzet stuurt Rusland evenveel diplomaten terug naar hun land.
Moskou ontkent iets te maken te hebben met de vergiftiging van Skripal.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fredien Vandervekens

  Oeps ! Veel VN-hangers (uit de Nato-omgeving) onderhevig aan griepaanvallen. Sorry Rusland !

 • johan debue

  Is er ooit een veto uitgesproken tegen de VS honderdduizenden doden hebben ze op hun geweten in Mossul alleen al meer dan tienduizend.Daar is geen haan die kraait maar o wee als het Rusland is dan is het kot te klein.Een klein beetje opzoekwerk en je staat versteld van wat de VS allemaal uitspookt samen met de vriendjes.

 • Raynel Enfield

  de britten en bepaalde landen in het westen zullen nooit een openbaar onafhankelijk onderzoek laten verrichten..... anders word het duidelijk dat Rusland onschuldig is en dat mag niet...dat zou een veel te grote schande zijn voor de europese landen die de Russische diplomaten hebben weggestuurd ...zo een gezichtsverlies gaat het westen nooit accepteren

 • Frans Peeters

  Nu zal May in nauwe schoentjes terecht kunnen komen en al haar krediet kwijt raken.

 • Michael Aerts

  Kan er nu iemand anders eens een veto stellen. Duizenden slachtoffers in Syrië zijn nooit dringend maar nu ....

Video