Moskou roeit ratten uit en vangt zwerfdieren tegen coronabesmetting

Illustratiefoto uit een opvangcentrum voor zwerfdieren in Moskou in 2018.
EPA Illustratiefoto uit een opvangcentrum voor zwerfdieren in Moskou in 2018.
De autoriteiten in de Russische hoofdstad Moskou zijn gestart met zwerfdieren in de stad te vangen en ratten af te maken uit voorzorg tegen het coronavirus. Volgens dierenactivisten zijn de acties wreed en bovendien niet wetenschappelijk onderbouwd.

Rusland had eerder al een aantal maatregelen genomen om het virus tegen te houden, door onder andere vluchten naar China en Zuid-Korea te beperken en geen visa meer uit te vaardigen aan Iraniërs en Chinezen. Nu wil de grootmacht het virus tegenhouden door ook dieren aan te pakken, blijkt.

“We voeren momtneel een groot aantal maatregelen uit voor de totale deratisatie van de stad, en door wilde zwerfdieren te vangen”, deelt Elena Andreeva, hoofd van de federale dienst voor toezicht op de bescherming van de consumentenrechten en het welzijn van de mens of Rospotrebnadzor. Ze legde niet uit waarom ze precies die acties ondernamen, maar alleen dat het deel was om de verspreiding van Covid-19 in te perken.

Geen bewijs voor besmetting bij dieren

Barking News, een nieuwsonderneming die over dieren verslag brengt, noemt de actie om zwerfhonden en -katten te vangen “dom, onwetenschappelijk en simpelweg wreed.” De organisatie haalde een viroloog uit Moskou aan die zei dat er geen bewijs is dat zwerfdieren het virus kunnen krijgen en overbrengen op mensen.

In Rusland zitten honderden mensen momenteel in quarantaine en krijgen drie Russen behandeling voor het virus, nadat ze op een cruise in Japan besmet werden.

AFP2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Odilon Saverien

    De aarde is overbevolkt maar de mensen beseffen niet dat ook de aarde overbevolkt is van alle huisdieren en dat deze ook veel ziekten bijdragen.Voor mij moet ieder dier vrij in de natuur leven en niet in gevangenschap dan kan je zeggen dat je een dierenlief hebber zijt.

  • Kevin Meulenhof

    Typisch, de mens wordt bedreigd en de onschuldige dieren moeten er weer aan geloven!