Moskou bevestigt: Syrisch regime maakt zich op om "probleem van terrorisme" in Idlib aan te pakken

Ook de Syrische rebellen hebben zich de voorbije weken voorbereid op de aanval van het regime.
AFP Ook de Syrische rebellen hebben zich de voorbije weken voorbereid op de aanval van het regime.
Het Syrisch leger maakt zich op om het probleem van het "terrorisme" in de provincie Idlib "te regelen". Dat zegt de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov. Idlib is het laatste bastion van de rebellen in Syrië.

"De situatie in Idlib blijft voorwerp van buitengewone bezorgdheid voor Moskou, Damascus, Ankara en Teheran", zegt Peskov. "Er is daar een nieuw bastion van terrorisme ontstaan. Een grote groep terroristen heeft zich daar verschanst. Dat leidt tot een algemene destabilisering van de situatie en ondermijnt pogingen om de situatie op het spoor van een politieke en diplomatieke oplossing te zetten".

Peskov spreekt ook van een "ernstige bedreiging" voor de "tijdelijke" militaire basissen die Moskou in Syrië heeft. 
"Het spreekt voor zich dat dit probleem geregeld moet worden", zegt de woordvoerder. "Wij weten dat de Syrische strijdkrachten zich opmaken om het probleem aan te pakken".

Waarschuwingen

Peskov reageert ook op de Amerikaanse president Donald Trump die Damascus, Moskou en Teheran voor een offensief in Idlib heeft gewaarschuwd. Hij gewaagde van een mogelijke "humanitaire tragedie". "Waarschuwingen lanceren zonder rekening te houden met het negatief en gevaarlijk potentieel voor de situatie in heel Syrië geeft geen blijk van een complete en exhaustieve benadering om het probleem op te lossen", aldus Peskov.

Niet alleen Trump, maar ook de hoogste Amerikaanse militair, generaal Joseph Dunford, waarschuwde voor de gevolgen van een grootschalige inval in Idlib. "Als grote militaire operaties plaatsvinden, denk ik dat we een humanitaire catastrofe kunnen verwachten", stelde de voorzitter van de chefs-van-staven.

Overleg

Idlib geldt als het laatste grote bolwerk van de opstandelingen die vechten tegen president Bashar al-Assad, die wordt gesteund door Rusland en Iran. Dunford zei dat naar schatting 20.000 tot 30.000 militanten in het gebied zitten. De generaal benadrukte ook dat hij geen zicht heeft op de omvang van de operatie die wordt gepland door Assad en zijn bondgenoten.

De leiders van Rusland, Iran en Turkije overleggen vrijdag over de crisis in Syrië. Dan staat de situatie in Idlib volgens het Kremlin hoog op de agenda.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frans Peeters

    En Trump al de vluchtelingen die we hier al binnen gekregen hebben?

  • george patrick martou

    hahaha die amerikanen, willen ze dan niet dat isis wordt verslagen of willen ze hen een bobbejaanland laten behouden ? vroeger zaten ze er toch nooit mee in dat er duizenden burgerslachtoffers vielen door hun iegen oorlogvoeren !? dubbele moraal en isis wordt bepamperd door usa en uk om ginder hun macht te behouden en verstevigen !

  • Anita Wellens

    De US heeft miljoenen doden op hun geweten allen in het middel oosten. De door de US, Israel en Saudi gesteunde terroristen zullen zich moeten overgeven.