Morgen ook spoedzitting van Europese Centrale Bank over noodfinanciering Griekenland

De Grieken halen massaal geld af.
AFP De Grieken halen massaal geld af.
De gouverneurs van de Europese Centrale Bank zullen morgen een nieuwe uitzonderlijke bijeenkomst moeten houden om te praten over een noodfinanciering aan de Griekse banken. Dat heeft AFP vernomen in kringen dicht bij de gesprekken.

De conferentie via de telefoon komt er op vraag van de Bank van Griekenland. Ze zou om 10.30 uur plaatsvinden, zo werd in betrokken kringen vernomen. Volgens Europese media zou het om een bijkomende financiering van 1,8 tot 3 miljard euro gaan, wat het totaalbedrag van noodfondsleningen brengt op een bedrag tussen 86 en 88 miljard euro.

De Grieken hebben de jongste dagen veel cash geld opgenomen uit schrik voor een bankroet. Volgens Griekse media gaat het om een bedrag tussen de 4 en 6 miljard euro. Volgens de Bank van Griekenland is er tussen december en einde april 30 miljard euro opgenomen.

Na een nieuwe mislukking om tot een akkoord te komen met de Griekse regering donderdagavond, moet een nieuwe top van Europese staats- en regeringsleiders van de 19 lidstaten van de Eurozone morgen knopen doorhakken in Brussel.