Moordverdachte Jos Brech overgebracht naar Nederland

Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen.
Politie Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen.
Jos Brech, de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, is vanuit Spanje overgebracht naar Nederland. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Maastricht. 

Volgens Peter R. de Vries, die de familie Verstappen bij staat, is Brech na vijven in een klein vliegtuig geland op Schiphol. Daarna werd hij met een donkergrijs busje weggevoerd naar het huis van bewaring in Vught. Brech mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Wie dat is, is niet bekend.

Zijn advocaat is volgens de misdaadverslaggever Gerald Roethof, bekend van de zaak-Mitch Henriquez. Hij vertegenwoordigde toen een deel van de familie van Henriquez. Ook stond hij bij de zaak rond de mishandeling van een Arnhems homostel in 2017 de hoofdverdachte bij.

De 55-jarige Limburger is volgens de regels op Nederlandse bodem opnieuw aangehouden. De rechtbank in Maastricht meldt in een persbericht dat Brech morgen gehoord zal worden door de rechter-commissaris over zijn betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, die in 1998 op 11-jarige leeftijd verdween van een jeugdkamp in Zuid-Limburg. 

Doorbraak

Jos Brech kwam vorig jaar in het vizier van justitie toen hij niet reageerde op de oproep om dna af te staan. De Limburger was vervolgens spoorloos, zijn familie gaf hem in april als vermist op.

Uiteindelijk bemachtigde de politie alsnog dna van Brech via het team dat zijn vermissing onderzocht. Begin juni bleek dat volledig te matchen met de sporen op de kleding van Nicky Verstappen (11). Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Nicky's lichaam werd de volgende avond in een sparrenbos nabij het kamp gevonden.

Twintig jaar lang speurden politie en justitie naar de dader, de dna-treffer was een grote doorbraak voor politie, justitie en de familie: "Eindelijk heeft de dader een gezicht", zei Berthie, de moeder van Nicky.

Snel na onthulling van de naam en foto van Brech werd hij op 26 augustus in Spanje aangehouden. Brech verbleef in een commune in de heuvels rond Castellterçol, op een uur rijden van Barcelona.

Bekijk hieronder beelden van de aanhouding van Jos Brech in Spanje:

Berthie, de moeder van Nicky Verstappen.
ANP Berthie, de moeder van Nicky Verstappen.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dick van Aggelen

    Hij zal onder strenge beveiliging ergens gevangen moeten houden want collega-gevangenen zouden hem wel eens een flink plak slaag kunnen geven of zelfs erger.