Moordenaar van Pim Fortuyn verlaat de gevangenis

Portretten van Volkert Van der G.
ANP Portretten van Volkert Van der G.
Volkert van de G., de moordenaar van Pim Fortuyn, is vandaag opnieuw een vrij man. Hij heeft dan twee derde van zijn straf erop zitten. Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft bepaald dat niets zijn voorwaardelijke vrijlating in de weg staat. Het OM zegt dat Van der G. beveiliging "op maat krijgt". Justitie zegt niet om welke maatregelen het gaat.

Het is niet bekend waar hij gaat wonen. Sjef van Gennip, directeur van de reclassering, zei in maart dat hij niet naar zijn oude woonplaats Harderwijk gaat.

Van der G. moet zich wel aan een aantal voorwaarden houden. Hij heeft een wekelijkse meldplicht bij de reclassering en hij mag niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn komen. Verder krijgt hij een enkelband met locatiemelder, komt er een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en mag hij niet met de media praten. Ook wordt hij begeleid door een psychiater of psycholoog.

In januari was Van der G. een weekend op proefverlof. Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord op het Mediapark in Hilversum.