Moordenaar van Pim Fortuyn mag emigreren

Volkert van der G. wil in het buitenland gaan wonen.
ANP Volkert van der G. wil in het buitenland gaan wonen.
Volkert van der Graaf , die in 2002 Pim Fortuyn doodschoot, is vrij om te emigreren. Zijn advocaat Willem Jebbink bevestigt dat hij zich niet meer hoeft te melden bij de reclassering. Wel moet hij tot 2020 elke twee maanden schriftelijk verslag uitbrengen over zijn huisvesting, dagbesteding en relatie. Ook is er elk half jaar een evaluatiegesprek met het parket.

In mei won Van der Graaf een door hem aangespannen kort geding, waarin hij zijn meldplicht bij de reclassering aanvocht. Hij zei destijds in het buitenland te willen gaan wonen en dat die meldplicht hem daarin hinderde. Het parket ging in beroep, maar de zaak werd in september aangehouden voor onderhandelingen. De reclassering heeft de opdracht gekregen toezicht te houden. Die instantie laat weten daaraan uitvoering te geven zoals in de overeenkomst staat, maar wil verder niets kwijt.

De familie van de rechtspopulistische politicus Fortuyn blijft sceptisch over Van der Graaf's emigratieplannen. "We hebben nog niets gezien wat duidt op een daadwerkelijk vertrek en dus blijven we twijfelen aan zijn intentie om te emigreren", zegt advocaat Richard van der Weide namens de familie.

De raadsman kende de inhoud van de overeenkomst tussen Van der Graaf en het OM nog niet. "Heel misschien staat erin dat hij wordt gedwongen om te emigreren, maar dat is juridisch vermoedelijk niet mogelijk, zo niet heel lastig." Al eerder had de familie aangegeven te hopen op een snel vertrek van de moordenaar.

Een voor woensdag geplande zitting in beroep over de kwestie gaat niet door.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Heffens

  Een groene rakker die een politieke moord pleegt wordt gepamperd en alle klassieke partijen in Nederland hebben daar helemaal geen probleem mee, zeker de Groenen niet.

 • Ronald Beintema

  Iemand die een politicus (of een gewone burger) met voorbedachte rade in koelen bloede heeft doodgeschoten hoort LEVENSLANG in de gevangenis!!! Net als in de VS!!!

 • GERARD DE PELECIJN

  Eerst gratis leven en nu gratis op reis om te bekomen!

 • Jan De Smet

  De zogezegde moordenaar.

 • Rania Desaegher

  Ik zou dit enkel begrijpen als hij verplicht wordt buiten Europa te emigreren en hij de Nederlandse nationaliteit verliest. . Maar de vraag blijft , welk land wil deze moordenaar ontvangen? Toch België niet hopelijk. Het lijkt wel of hij teveel weet en zo justitie kan chanteren .