Moordenaar Pim Fortuyn mag met proefverlof

Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord.
PHOTO_NEWS Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord.
Volkert van der G., de moordenaar van de Nederlandse politicus Pim Fortuyn, mag met proefverlof. Dat heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming besloten, zo melden verschillende Nederlandse media. Het is nu aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven om een beslissing te nemen over dat verlof.

De staatssecretaris moet ten laatste op 14 oktober een beslissing nemen over de verlofaanvraag. Teeven benadrukt alvast dat de uitspraak van de Raad voor de Strafrechttoepassing "nadrukkelijk niet" betekent dat Volkert van der G. ook echt meteen verlof krijgt. "Het kan zijn dat ik volgende week beslis dat hij geen verlof krijgt", klinkt het.

Van der G. werd in 2003 tot 18 jaar cel veroordeeld voor de moord op Fortuyn, die een jaar eerder plaatsvond in het Mediapark in Hilversum. Als hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten, kan hij vervroegd vrijkomen. Dat is in mei 2014 het geval. Het proefverlof wordt gezien als een middel om hem voor te bereiden op zijn terugkeer in de samenleving.

Van der G. heeft al meerdere keren verlof aangevraagd, maar telkens werd dat door de gevangenisdirecteur afgewezen. Een beroepscommissie had daarop Van der G. in het gelijk gesteld, waarop het ministerie weer in beroep ging.

Nu heeft de Raad dus zijn uitspraak gedaan en Van der G. het proefverlof toegekend. Die beroepscommissie zegt dat het van doorslaggevend belang is dat Van der G.'s terugkeer in de maatschappij op een verantwoorde en geleidelijke manier gebeurt.