Moordenaar Pim Fortuyn heeft volledige straf ondergaan en is weer een vrij man

Volkert van der G., archiefbeeld.
ANP Volkert van der G., archiefbeeld.
Volkert van der G. (50), de moordenaar van de Nederlandse politicus Pim Fortuyn, heeft zijn volledige straf ondergaan. Nu donderdag eindigt officieel de proeftijd die verbonden was aan zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling. Op dat moment gelden voor hem geen voorwaarden meer, meldt het Nederlandse gerecht in een persbericht.

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde Van der G. in 2003 tot 18 jaar cel voor de moord op Pim Fortuyn. Hij schoot de rechtspopulistische politicus dood op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum, waar de politicus net een radio-interview had gegeven. De politie kon Van der G. kort na de moord in de buurt van de plaats van het misdrijf arresteren. 

Proeftijd

Sinds 2 mei 2014 is Van der G. voorwaardelijk in vrijheid gesteld. De belangrijkste bijzondere voorwaarden waren een meldplicht, een verbod om zich in de media over de zaak uit te spreken en een contactverbod met de nabestaanden en de chauffeur van Fortuyn.

"Gezien de opgelegde straf bedraagt de proeftijd van de voorwaardelijke invrijheidstelling zes jaren, wat betekent dat de proeftijd op 30 april 2020 eindigt", aldus het Nederlandse Openbaar Ministerie. "Daarmee heeft betrokkene de opgelegde straf volledig ondergaan en staat hij niet langer onder toezicht van het Openbaar Ministerie of de reclassering. Er gelden voor hem geen voorwaarden meer.”

“Levensgevaarlijk”

Simon Fortuyn, broer van de doodgeschoten politicus, liet eerder weten het “ondenkbaar” te vinden dat Van der G. van de radar verdwijnt. “Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken”, liet hij verstaan in een schriftelijke verklaring aan De Telegraaf. “Deze man is ‘levensgevaarlijk’ en behoort in de gaten te worden gehouden. De afgelopen 18 jaar heeft deze ‘kwal’ met alles en iedereen een loopje genomen en met het Openbaar Ministerie voorop.”

Wijlen Pim Fortuyn.
afp Wijlen Pim Fortuyn.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • benny vandersanden

    Pim Fortuyn was een groot man wiens klare taal we zeer hard missen in deze tijd! Van de schade die deze extreem linkse moordenaar veroorzaakt heeft zal onze maatschappij waarschijnlijk nooit volledig herstellen maar we mogen toch fier zijn dat dat gespuis zich weer in volledige vrijheid onder de mensen mag bewegen...

  • Gunther Franken

    Dit kan toch niet zeg!

  • Etienne De Pauw

    Tja, dat is wat helaas zo vaak gebeurt. Het slachtoffer is dood en begraven, de nabestaanden blijven zitten met hun verdriet, vragen en verlies. Maar de moordenaar heeft zijn (te milde) straf erop zitten, komt dus weer vrij en kan gewoon doorgaan met zijn leven. Alsof er niets gebeurd is... Of dit “gerechtigheid” is, is een andere vraag.