Moordenaar Holly en Jessica eist fortuin na aanval in gevangenis

Ian Huntley, die het Verenigd Koninkrijk in 2002 schokte met de moord op de meisjes Holly Wells en Jessica Chapman, eist een grote financiële schadeloosstelling van de gevangenis waar hij verblijft, nadat hij door een medegedetineerde aangevallen werd. Dat heeft het Britse ministerie van Justitie vandaag gemeld.

Plas bloed
De autoriteiten verzetten zich met klem tegen de vervolging door Huntley, zei een woordvoerder van het ministerie. De 36-jarige moordenaar kreeg in december 2003 een levenslange gevangenisstraf opgelegd voor de moorden op de meisjes en verblijft in een gevangenis in het noorden van Engeland. Op 21 maart werd hij door cipiers aangetroffen in een plas bloed, nadat een medegedetineerde met een scheermesje langs zijn keel gepasseerd was.

100.000 pond
Volgens de Britse krant Daily Mail zou Huntley 100.000 pond (ongeveer 120.000 euro) eisen, terwijl de procedure de Britse belastingbetaler met een prijskaartje van 1 miljoen pond zou kunnen opzadelen. Ter vergelijking: de families van Huntley's slachtoffertjes kregen elk 11.000 pond uitgekeerd. Zij hebben dan ook 'met ontsteltenis' kennis genomen van de procedure die door Huntley opgestart werd.

Zelfmoord
Het was niet de eerste keer dat Huntley in de gevangenis aangevallen werd door medegevangenen. Zo werd hij in 2005 in een andere gevangenis door een medegedetineerde besprenkeld met kokend water. Hij probeerde ook al minstens drie keer vergeefs zelfmoord te plegen.

Holly en Jessica verdwenen op 4 augustus 2002. Ze waren toen 10 jaar oud. (belga/ep)