Moordcrisis in Mexico alsmaar luguberder: 30.000 ongeïdentificeerde lichamen in overvolle mortuaria en lijkenhuizen op wielen

Archiefbeeld: een koeltruck met meer dan 100 ongeïdentificeerde lichamen in Guadalajara
AFP Archiefbeeld: een koeltruck met meer dan 100 ongeïdentificeerde lichamen in Guadalajara
De meedogenloze aanval op een mormonenfamilie waarbij drie moeders en zes kinderen in koelen bloede zijn omgebracht, richt de schijnwerpers opnieuw op de escalerende veiligheidscrisis in Mexico. Het aantal moorden in het land blijft maar stijgen waardoor er tienduizenden ongeïdentificeerde slachtoffers zijn.

Eerst enkele schokkende cijfers. Het aantal moorden in het land piekt jaar na jaar. Al twee jaar op rij werd het trieste moordrecord verbroken. In 2017 vonden er ruim 25.000 moorden plaats, waarna er een stijging was van maar liefst 33 procent tot 33.341 moorden in 2018. En het ziet er niet naar uit dat het dit jaar beter gesteld is.

De crisis is zo erg dat de autoriteiten het aantal slachtoffers niet meer de baas kunnen. Er zijn nu naar schatting 30.000 ongeïdentificeerde lijken die zich opstapelen in overvolle mortuaria en volgepropte koeltrucks in het hele land, zo stelt de Nationale Mensenrechtencommissie (CNDH).

Lijkenhuizen op wielen

De vrachtwagens - ter plekke ook wel ‘lijkenhuizen op wielen’ genoemd - zijn helaas een bekend beeld geworden sinds de moordcampagnes van de drugskartels steeds driester worden en altijd maar meer slachtoffers eisen. Een gekoelde vrachtwagen met meer dan 100 lichamen is geen uitzondering.

Stank

In 2018 klaagden inwoners van Guadalajara in het westen van Mexico over de stank afkomstig van een lijkenhuis op wielen geparkeerd in de stad. Het lokale mortuarium zat zo overvol en werd zo slecht gerund dat heel wat lichamen twee jaar lang lagen te rotten vooraleer er een autopsie plaatsvond, schrijft The New York Times.

Archiefbeeld: een lichaam aangetroffen in een massagraf wordt overgebracht naar het mortuarium in Matamoros in Noord-Mexico.
AP Archiefbeeld: een lichaam aangetroffen in een massagraf wordt overgebracht naar het mortuarium in Matamoros in Noord-Mexico.

Massagraven

Volgens de Mensenrechtencommissie is er een crisis op het vlak van “forensische identificatie”, omdat de mortuaria over onvoldoende personeel, geld en apparatuur beschikken om de lichamen deftig te onderzoeken.

Vele lijken worden aangetroffen in clandestiene begraafplaatsen of zelfs massagraven aangelegd door criminele bendes die zich op die manier willen ontdoen van hun slachtoffers. De commissie beveelt aan om fotoalbums samen te stellen wanneer dergelijke begraafplaatsen worden aangetroffen zodat kledingstukken en andere uiterlijke tekenen kunnen gedocumenteerd worden om later te helpen bij het identificeren van lichamen.

Soldaten patrouilleren nadat agenten in een hinderlaag van een drugskartel terechtkwamen in El Aguaje vorige maand.
REUTERS Soldaten patrouilleren nadat agenten in een hinderlaag van een drugskartel terechtkwamen in El Aguaje vorige maand.

Ook in 2019 blijft het moorden maar doorgaan. Maandag kwam een mormonenfamilie nog in een hinderlaag van een drugskartel terecht. Drie moeders en zes kinderen werden vermoord.

Militaire topfunctionaris Homero Mendoza zei op een persconferentie dat drugskartel La Linea vermoedelijk achter het bloedbad zit. Het kartel uit Chihuahua zou manschappen naar het gebied hebben gestuurd om invallen te voorkomen door het rivaliserende Los Salazar.

Bekijk ook: Jongen (13) verstopt kindjes in struikgewas en haalt hulp
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Zware militaire middelen met veel militairen inzetten en in een keer met een goede aanval alles elimineren.

 • Marc Fabry

  De regering in Mexico verdient miljarden aan de drughandel. Waarom anders kunnen ze die bendes niet oprollen....

 • Tom Bombadil

  De lijn kan in 1 keer door getrokken worden met Californië, maar daar zwijgt men over.

 • jan wuyts

  Er is slechts één redmiddel voor Mexico militaire staatsgreep de politiek heeft al eerder aangetoond dat ze buiten spel zit.

 • Etienne Goedertier

  Ik woonde 11 jaar in Playa del Carmen tot 2010; zoals Cancun het uitverkoren paradijs, maar ook daar vielen dit jaar al meer dan 180 slachtoffers bij afrekeningen in het drugsmilieu. Binnenkort blijft er van het turisme niet veel meer over vrees ik...