Moord op Maltese journaliste: Premier Malta kondigt aftreden officieel aan

Vandaag nog was er in de Maltese hoofdstad Valletta protest om rechtvaardigheid te eisen voor de vermoorde journaliste, alsook het onmiddellijke ontslag van Muscat.
REUTERS Vandaag nog was er in de Maltese hoofdstad Valletta protest om rechtvaardigheid te eisen voor de vermoorde journaliste, alsook het onmiddellijke ontslag van Muscat.
De onder druk staande premier van Malta Joseph Muscat heeft vandaag tijdens een televisietoespraak officieel zijn aftreden aangekondigd. Daarnaast heeft hij de leden van zijn partij Malta Labour Party gevraagd om te zoeken naar een nieuwe partijleider. Zij kiezen op 12 januari volgend jaar een nieuwe leider. Dagen later, zo zei Muscat zelf, legt hij zijn functie als premier neer.

Malta verkeert in een politieke crisis die is ontstaan door het onderzoek naar de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia in 2017. De voormalige stafchef van de Maltese regering, Keith Schembri, zou bij het moordcomplot zou zijn betrokken. Muscat heeft hem altijd verdedigd. Schembri werd donderdag vrijgelaten door de politie. Ook de invloedrijke zakenman Yorgen Fenech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Galizia. 

De journaliste werd om het leven gebracht door een autobom, mogelijk omdat ze schreef over corruptie op het eiland. De televisietoespraak van Muscat kwam uren nadat duizenden demonstranten zich in hoofdstad Valletta hadden verzameld om te protesteren. Ze eisten het ontslag van Muscat. “Ik ben niet perfect”, zei Muscat volgens de Times of Malta. “En ik heb ook zeker mijn eigen tekortkomingen. Maar ik verzeker u dat ik alles heb gegeven in ruil voor het vertrouwen dat ik kreeg. Ik heb altijd beslissingen genomen in belang van de natie.”

De 45-jarige Muscat is sinds maart 2013 premier van Malta. Hij volgde Lawrence Gonzi op. Bronnen binnen zijn eigen partij meldden eerder dat de premier zijn functie op 18 januari neerlegt.

Muscat kwam steeds meer onder druk te staan, omdat regeringsleden uit zijn naaste omgeving werden gelinkt aan het onderzoek naar de moord. Zijn partij kwam in spoedzitting bijeen vandaag.
REUTERS Muscat kwam steeds meer onder druk te staan, omdat regeringsleden uit zijn naaste omgeving werden gelinkt aan het onderzoek naar de moord. Zijn partij kwam in spoedzitting bijeen vandaag.
 Caruana Galizia werd op 16 oktober 2017 in haar auto opgeblazen. De toen 53-jarige journaliste had onder meer onderzoek gedaan naar corruptie bij de regering en zakenlui op Malta.
AP Caruana Galizia werd op 16 oktober 2017 in haar auto opgeblazen. De toen 53-jarige journaliste had onder meer onderzoek gedaan naar corruptie bij de regering en zakenlui op Malta.
REUTERS
REUTERS1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Paul Philippaerts

    Prachtig toch met de dood van de journaliste is de corrupitie plots uitgeveegd. En de premier zegt, wel zelf, dat hij alleen gehandeld heeft in het belang van de natie. Te dol om dan op te stappen. Of is het om de corruptie in zijn partij af te dekken?