Moody's slaat alarm over bankensector Turkije, Europese bedrijven mogelijk de dupe

Biljetten van de Turkse lira.
ANP XTRA Biljetten van de Turkse lira.
De grote kredietbeoordelaar Moody's is flink negatiever geworden over de situatie van banken en financiële firma's in Turkije. In een klap heeft het ratingbureau zijn kredietbeoordelingen van twintig bedrijven verlaagd. Voor sommige banken zijn de scores zelfs met twee stappen naar beneden bijgesteld.

De ingreep heeft alles te maken met de recente problemen van de Turkse economie. Daar komt een heftige diplomatieke crisis met de Verenigde Staten bovenop. Door de Amerikaanse sancties en de dreiging met meer strafmaatregelen is de lira sterk in waarde gedaald en drukt de kelderende munt vooral op de bankensector. De liracrisis zorgde op zijn beurt voor spanningen op de wereldwijde financiële markten.

Kans op snelle oplossing wordt kleiner
Moody's is onder meer negatiever over Denizbank, Odea Bank, Turkiye Is Bankasi en Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi. De rating voor Turkije zelf werd pas al verlaagd. De rekenmeesters zeiden toen ook dat ze denken dat een snelle oplossing door alle onrust in Turkije steeds moeilijker wordt.

De situatie is inmiddels zo nijpend aan het worden dat Duitsland aan het kijken is naar manieren om de Turken te hulp te schieten. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat bondskanselier Angela Merkel aan diverse Duitse ministeries heeft gevraagd om met suggesties voor een oplossing te komen.

Voorlopig verleent niemand steun

Merkel zou willen helpen omdat Europese bedrijven ook de dupe kunnen worden van de Turkse problemen. Maar de bewindsvrouw zou geen trek hebben in het verlenen van noodsteun. Een mogelijk alternatief is aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft onlangs echter laten weten dat niet te willen doen.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • etienne bies

  Vincent De Wolf, volledig met u eens behalve het feit van banken failliet laten gaan. Gewoon de topbankiers en kaders ontslaan wegens zware fout.

 • Jean West

  Sabine Bobine Steckmasien Wat kregen ze al te verwerken dat niet in gang gezet is door Erdogan?

 • Daisy Vanreet

  Griekenland 2.0? Dan maar wachten om te weten welke banken nu weer moeten gered worden met ons belastinggeld. Winsten zijn voor de aandeelhouders, verliezen worden door de gemeenschap gedragen: fijn systeem, zo wil ik ook gokken.

 • Vincent De Wolf

  Niet te geloven dat er nog reacties hieronder zijn terug te vinden die proberen de schuld bij de US te leggen ipv. het economisch beleid van de Turkse president. Alle economische indicatoren van de laatste 3 jaar + gezond verstand voorspelden dit scenario. Het zou trouwens nog ongelooflijker zijn als veel EU banken hieraan blootstaan. In dat geval gewoon failliet laten gaan wegens incompetentie!

 • paul van de velde

  Eerste Europese bank die valt is in Italië.