Monument '10 Geboden' staat amper recht of bestuurder kegelt het omver en streamt dat live

AP
"Jeetje, vrijheid", riep hij uit en hij ramde zijn auto tegen het monument van de Tien Geboden in Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas. De gebeitelde, granieten steen was nog geen 24 uur eerder opgericht vlak bij het Capitool. Vandaal van dienst was Michael Tate Reed (32), die zijn actie live op Facebook streamde. Reed was overigens niet aan zijn proefstuk toe. In 2014 deed hij hetzelfde in Oklahoma City.

Michael Reed uit Van Buren in Arkansas werd woensdagochtend aangehouden. Reed is werkloos en kampte in het verleden met psychische problemen. Op een Facebookpagina met zijn naam werd het filmpje live gestreamd. We zien hoogstwaarschijnlijk Reed die met een snelheid van zo'n 34 km/uur vol inrijdt op het bewuste monument. Volgens de politie zijn de beelden echt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In oktober 2014 werd Reed al eens gearresteerd voor de vernieling van het Tien Geboden-monument voor het Capitool van Oklahoma. In 2015 verontschuldigde hij zich daar voor. Hij bekende toen vlagen van waanzin te hebben en stemmen te horen. Volgens zijn familie heeft Michael Reed een bipolaire stoornis en lijdt hij aan schizofrenie. Het monument in Oklahoma werd vervangen door een nieuw exemplaar, maar dat moest van het Hooggerechtshof weer verdwijnen.

De gedenksteen in Arkansas woog maar liefst 2,7 ton en werd dinsdagochtend ingehuldigd. Republikeins senator Jason Rapert noemt de daad van Reed er een van geweld tegen het hele volk van Arkansas. Hij is er gerust in dat hij snel weer het nodige privégeld bijeen zal krijgen om het monument opnieuw op te richten. Het zal sowieso wel een aantal maanden duren.

Volgens een wet uit 2015 mag het monument aan het Capitool in Little Rock geplaatst worden, maar het is wel omstreden. Critici vinden het niet kunnen omdat zij ijveren voor een strikte scheiding tussen kerk en staat.

Michael Tate Reed.
AFP Michael Tate Reed.
AP
REUTERS
AP
Ook in Oklahoma City vernielde Michael Tate Reed in 2014 een gelijkaardig monument.
AP Ook in Oklahoma City vernielde Michael Tate Reed in 2014 een gelijkaardig monument.