Montenegro beschuldigt Russen van moordcomplot tegen premier

De premier van Montenegro, Milo Djukanovic
AP De premier van Montenegro, Milo Djukanovic
Russische nationalisten zouden samen met Serviërs een serieuze poging hebben ondernomen om een gewelddadige revolutie in Montenegro te ontketenen. Daarbij werd ook een moord beraamd op regeringsleider Milo Djukanovic, die al 25 jaar aan de macht is in Montenegro. Dat zegt openbaar aanklager Milivoje Katnic.

De 'criminele bende' wilde op de avond van de parlementsverkiezingen op 16 oktober het parlement bezetten en een pro-Russische regering installeren. De autoriteiten arresteerden de nacht ervoor twintig Serviërs op verdenking van terrorisme. Ook in buurland Servië vonden arrestaties plaats. Belgrado zou bovendien, volgens mediaberichten, verschillende Russische staatsburgers het land hebben uitgewezen.

De groep had vijftig automatische geweren en evenveel pistolen, zei de aanklager. Ook al opereerden er Russen achter de schermen, er is geen bewijs dat de Russische regering er ook iets mee te maken heeft, aldus Katnic.

De verwachting is dat Montenegro volgend jaar, ondanks bezwaren van Moskou, toetreedt tot de NAVO. Dat zouden de Russische nationalisten met een coup hebben willen voorkomen.