Mont Saint-Michel weer open voor publiek: verdachte onvindbaar, maar "gevaar geweken"

AFP
Mont Saint-Michel in Normandië is weer opengesteld voor het publiek. Vanochtend werd het dorp ontruimd nadat een man gedreigd had politiemensen te vermoorden. De verdachte is niet gevonden, maar volgens de autoriteiten is het gevaar geweken.

Een gids trok aan de alarmbel toen hij een man op de bus bedreigingen hoorde uiten tegenover agenten. "Je vais tuer du flic", ik ga flikken doden, zou de man geroepen hebben. Dankzij de vele bewakingscamera's op en rond het eiland kon de man snel geïdentificeerd worden, maar daarna verloor de politie hem toch uit het oog, zo zegt een bron dicht bij het dossier. Meteen daarna werd een grootschalige zoekactie gestart. De verdachte zou tussen de 20 en de 30 jaar oud zijn.

AFP

Toeristen die in de hotels verbleven, werden al geëvacueerd en naar het vasteland gebracht. Alles verliep rustig en zonder incidenten. Ook de abdij werd gesloten uit voorzorg. 

De verdachte blijft voorlopig spoorloos, maar volgens de ordediensten is het gevaar geweken. "We zijn bijna zeker dat de verdachte zich niet meer op de Mont Saint-Michel bevindt", zei prefect Jean-Marc Sabathé op de persconferentie deze namiddag. Toeristen en inwoners mogen terugkeren naar het eiland.

Terroristisch motief uitgesloten

Ongeveer dertig gendarmes en politieagenten blijft voorlopig ter plaatse om de veiligheid van de toeristen en de bewoners van de Mont Saint-Michel te verzekeren. Intussen gaat de zoektocht naar de verdachte man verder, een terroristisch motief kan wel al worden uitgesloten.

Mont Saint-Michel krijgt jaarlijks meer dan 3,5 miljoen bezoekers over de vloer en is na de Eiffeltoren en het Kasteel van Versailles de drukst bezochte trekpleister van Frankrijk. In 1979 werd het eiland en het abdijcomplex uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

AFP
AFP
Mont Saint-Michel lokt elk jaar meer dan 3,5 miljoen bezoekers.
AFP Mont Saint-Michel lokt elk jaar meer dan 3,5 miljoen bezoekers.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gustaaf carpels

  Viola weer gratis wereldwijde reclame door die gids en zijn inkomen groeit

 • Alain Stuker

  Prachtig. De Fransen zijn echt prachtig.

 • Eddy van Dorst

  Weer een met problemen het nieuwe woord voor terrorist.Zielige regeringen.

 • Thierry Vansweevelt

  Ik had al zo een terreurgevoel vandaag. Is elke week iets sinds die "golf" van je weet wel wat.

 • vanessa ghesquiere

  Straffe flikken, we vinden hem ni maar alles is veilig .... Mij zoude ze der nu toch ni in krijgen se