Monsterproces neergehaalde vlucht MH17 gaat maandag van start, tegen vier verdachten

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 neergeschoten door een BUK-raket boven Oost-Oekraïne.
EPA Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 neergeschoten door een BUK-raket boven Oost-Oekraïne.
De rechtbank van Den Haag begint maandag aan het proces tegen de verdachten van het neerhalen van een vliegtuig van Malaysian Airlines, waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen. Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 neergeschoten door een BUK-raket boven Oost-Oekraïne. Pro-Russische separatisten vochten in dat gebied tegen het Oekraïense regeringsleger. Al meer dan vijf jaar eisen de nabestaanden dat de verantwoordelijken worden geïdentificeerd en rekenschap afleggen.

Op 17 juli 2014 steeg de Boeing 777 op in Amsterdam, met Kuala Lumpur als bestemming. Een BUK-raket trof het toestel in volle vlucht, toen het boven het conflictgebied in het oosten van Oekraïne vloog. Alle 298 inzittenden kwamen daarbij om het leven. De dodelijke slachtoffers kwamen overwegend uit Nederland (196). Daarnaast kwamen onder meer ook vier Belgen om het leven. 

(Lees verder onder de foto)

Bij de raketaanslag op het vliegtuig kwamen 298 mensen om het leven. De dodelijke slachtoffers kwamen overwegend uit Nederland (196). Daarnaast kwamen onder meer ook vier Belgen om.
AP Bij de raketaanslag op het vliegtuig kwamen 298 mensen om het leven. De dodelijke slachtoffers kwamen overwegend uit Nederland (196). Daarnaast kwamen onder meer ook vier Belgen om.

Drie Russen en een Oekraïner

Het Nederlands gerecht vervolgt drie Russen en een Oekraïner voor het neerhalen van het toestel. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko (de Oekraïense verdachte). Mogelijk komen er nog meer verdachten bij.

Het is weinig waarschijnlijk dat de vier aanwezig zullen zijn op het proces. De grondwetten van Rusland en Oekraïne staan niet toe om onderdanen uit te leveren. Poelatov laat zich wel vertegenwoordigen door twee Nederlandse advocaten. Een veroordeling bij verstek zou al een symbool kunnen zijn voor de nabestaanden.

Lees ook: Hoe een digitaal kruimelspoor naar de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 leidde (+)

(Lees verder onder de foto)

Het Nederlands gerecht vervolgt drie Russen en een Oekraïner voor het neerhalen van het toestel.
AFP Het Nederlands gerecht vervolgt drie Russen en een Oekraïner voor het neerhalen van het toestel.

Russische luchtafweerbrigade

Het Openbaar Ministerie meldde vorig jaar al dat het viertal wordt beschuldigd van het neerhalen van het toestel en de moord op alle 298 inzittenden. Het OM verdenkt de vier verdachten van nauwe samenwerking om het raketsysteem te verkrijgen. Andere, nog niet geïdentificeerde personen vuurden later dan de BUK-raket af. De tekst van de aanklacht zal pas op de zitting zelf bekend worden.

De internationale onderzoekers van het Joint Investigation Team (JIT), waartoe ook België behoort, stelden vast dat de BUK-raket afkomstig was van een Russische luchtafweerbrigade in Koersk, in het zuidwesten van Rusland. De installatie werd vervoerd naar een landbouwveld bij Pervomaisky in Oost-Oekraïne, vanwaar de raket werd afgevuurd. Daarna ging de installatie terug naar Rusland.

(Lees verder onder de foto)

De internationale onderzoekers stelden vast dat de BUK-raket afkomstig was van een Russische luchtafweerbrigade in Koersk, in het zuidwesten van Rusland.
EPA De internationale onderzoekers stelden vast dat de BUK-raket afkomstig was van een Russische luchtafweerbrigade in Koersk, in het zuidwesten van Rusland.

Ontkenning

Moskou heeft steeds elke betrokkenheid bij de crash ontkend en legt de schuld daarvoor bij Kiev. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelde het proces aan de kaak en suggereerde dat de uitspraak al vastligt. "We hebben altijd de objectiviteit van het werk van het onderzoeksteam in twijfel getrokken, want we hebben niet de mogelijkheid gehad daaraan deel te nemen", zei ook Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

Net na de ramp stond Nederland klaar om militair in te grijpen en het rampgebied veilig te stellen. Duizend Nederlandse militairen van de Luchtmobiele Brigade stonden stand-by om naar Oekraïne te reizen, zodat hulpverleners en forensische onderzoekers hun werk zouden kunnen doen, zo zei commandant Landstrijdkrachten Martin Wijnen al aan de Nederlandse krant De Telegraaf. Daarbij zouden Australische militairen steun bieden. Aan boord van het toestel zaten immers ook 27 Australische burgers.

(Lees verder onder de foto)

 Een colonne lijkwagens met daarin de lichamen van tientallen Nederlandse slachtoffers van MH17.
ANP Een colonne lijkwagens met daarin de lichamen van tientallen Nederlandse slachtoffers van MH17.

Tot ver in 2021

Het proces zal volgens de huidige planning tot ver in 2021 doorlopen. De behandeling vindt plaats in het Justitieel Complex in Schiphol. Het Paleis van Justitie in Den Haag kan een zaak met zo'n grote omvang niet huisvesten.

Er is grote mediabelangstelling. Zowat 400 journalisten uit meer dan twintig landen, onder meer Nederland, Duitsland, Australië, Rusland, de Verenigde Staten, Oekraïne, Maleisië, Zweden, Zuid-Afrika, België en Canada, hebben zich aangemeld om het proces te volgen. Naast de rechtbank is voor de media een heel perscentrum gebouwd. Ook kunnen een handjevol journalisten in de zittingszaal terecht. Bij het proces worden ook 65 internationale waarnemers verwacht om de procesgang in de gaten te houden.

(Lees verder onder de foto)

De rechtszaal in het zwaarbeveiligde Justitieel Complex Schiphol, waar hetMH17-proces zal plaatsvinden.
ANP De rechtszaal in het zwaarbeveiligde Justitieel Complex Schiphol, waar hetMH17-proces zal plaatsvinden.

36.000 pagina’s

Het dossier van het OM telt momenteel zo'n 36.000 pagina's. Dat dossier bevat ook verwijzingen naar duizenden multimediabestanden, zoals foto's, video's en websites. In totaal gaat het om meer dan 6.000 bestanden.

Met het oog op de uitbraak van het coronavirus, waarschuwen de Nederlandse gerechtelijke autoriteiten ook mensen met griepsymptomen en die onlangs in risicogebieden zijn geweest, om niet naar de rechtbank te komen.

Lees ook: Wilfred (45) sloot vijf jaar geleden de deur van rampvlucht MH17: “Ik zie dat meisje nóg zitten” (+)

Inwoners lopen langs een herdenkingsmonument nabij de rampplek met vlucht MH17. Op het monument staat: Ter herinnering aan 298 mensen die stierven, Onschuldige slachtoffers, Van een burgeroorlog.
ANP Inwoners lopen langs een herdenkingsmonument nabij de rampplek met vlucht MH17. Op het monument staat: Ter herinnering aan 298 mensen die stierven, Onschuldige slachtoffers, Van een burgeroorlog.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  En over hoeveel degelijke bewijzen beschikken jullie ? Ik denk nul nada. Enkel ongefundeerd gissen.

 • Kees Huls

  @Luc Lepoudre. Je zou wel eens gelijk kunnen hebben. Er is veel verdoezeld. Oekraiense radarbeelden waren niet beschikbaar, geheime diensten wisten van niets enz. Toen laatst het vliegtuig bij Teheran werd neergeschoten was er onmiddellijk heel veel bekend in de westerse landen. Ook vreemd dat er altijd alleen over vlucht MH17 wordt gesproken. Dit was een co- sharing vlucht met KLM, die ook het vluchtnummer KL4103 had. Vandaar het grote aantal Nederlanders.

 • mark germanus

  Het eerste wat ik hiervan lees, direct na de aanslag zouden er 1000 nederlandse militairen gestuurd worden voor het veiligstellen van de plaats van het ongeluk.Als ze het zo goed zouden gedaan hebben als indertijd in ex yugoslavie,screbrenica waar ze 8000 mannen en jongens moesten beschermen maar lieten wegvoeren! De rest kennen we,meer commentaar is niet nodig..

 • Luc Lepoudre

  Straks blijft er nog alleen een groepje Navo-fanaten en hun meelopers over, die het verhaaltje van de BUK geloven. MH17 werd neergehaald door een Oekraïense jager na de aanvankelijke weigering van Europa om mee te gaan met de anti-Ruslandsancties.