Monsterhittegolf in Australië: Sydney kreunt onder heetste zomer in 158 jaar

Getty Images
Het is puffen Down Under in steden als Sydney, Brisbane en Adelaide. Terwijl het bij ons vriest, stijgt het kwik in sommige delen van Australië makkelijk boven de 40 graden, met pieken tot zelfs 48,2 graden. Zelf spreken onze tegenvoeters van een monsterhittegolf of van de hittegolfhel.

Je kan maar beter binnen blijven in grote delen van Australië waar het nu zomer is. Of verkoeling zoeken bij een zwembad. In Bankstown, een voorstad van Sydney, is het bijvoorbeeld 43,8 graden Celsius en op Ivanhoe Airport zelfs 46,2. De paardenraces van morgen in Randwick bij Sydney zijn uitgesteld naar maandag door de extreme hitte, "om zowel de paarden als de gokkers te beschermen".

Het BOM (Bureau of Meteorology) tweette dat Sydney sinds het begin van de metingen de heetste zomer in 158 jaar kent met tien dagen boven de 35 graden. Het vorige record dateert van de zomer van 1895-96 toen er negen dagen van minstens 35 graden Celsius werden opgetekend.

De hittegolf teistert de deelstaten New South Wales, Zuid-Australië, Queensland en delen van Victoria. Nog het hele weekend is er geen verkoeling in zicht, en in Queensland zal het zelfs de hele week nog ontzettend warm zijn. Er wordt dan ook gewaarschuwd om zich te beschermen tegen mogelijke uitdroging en tegen een zonneslag. In North Lakes in Queensland werden drie dertienjarigen opgenomen in het ziekenhuis door de hitte.

Dat het erg warm kan zijn tijdens de Australische zomers, is geen nieuws. Twee tot drie hittegolven verspreid over de hele zomer, dat is ook niet abnormaal. Maar het is wél uitzonderlijk dat de hittegolf in verschillende deelstaten zo lang aanhoudt zonder een tijdelijke terugval. Dat komt doordat de hitte in het binnenland wordt ingesloten door de rug van hoge druk en er zo blijft hangen.

De allerhoogste temperatuur werd gemeten in Tarcoola in Zuid-Australië. Daar was het gisteren maar liefst 48,2 graden Celsius. Het BOM kondigde dat op Twitter aan met de typische Australische humor: "We zouden Tarcoola beter TarHOTTER noemen". Het contrast met onze contreien is natuurlijk enorm groot, maar ook dat met de andere kant van Australië is opvallend. In Perth aan de Westkust regende het gisteren en haalden ze  maximum 'amper' 17,4 graden.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels