Monsanto verantwoordelijk voor vergiftiging Franse boer

Landbouwer Paul François ademde in 2004 dampen in van het giftige product Lasso, een herbicide dat in ons land verboden is.
AFP Landbouwer Paul François ademde in 2004 dampen in van het giftige product Lasso, een herbicide dat in ons land verboden is.
De Amerikaanse agrochemiereus Monsanto is in het Franse Lyon verantwoordelijk bevonden aan de vergiftiging van een Franse landbouwer. De graanboer ademde in 2004 dampen in van het product Lasso, een Monsanto-herbicide dat in ons land verboden is. Monsanto moet landbouwer Paul François volledig vergoeden voor de hem aangerichte schade, die eerst door een medisch onderzoek vastgesteld moet worden.

De nu 47 jaar oude, invalide graanboer kreeg bij het kuisen van zijn sproeimachine dampen van het product in het gezicht. Hij werd misselijk, had moeite met praten, was duizelig, kreeg hoofdpijn en spierproblemen. Hij kon bijna een jaar niet werken.
 
Professionele ziekte
In mei 2005 toonde onderzoek aan dat zijn organisme sporen van chloorbenzeen en anachloor bevatte, de hoofdbestanddelen van het herbicide. Drie jaar later werden zijn problemen erkend als een professionele ziekte. De graanboer startte daarop een procedure op tegen Monsanto.
 
Risico's
Zijn advocaat, François Lafforgue, verweet Monsanto alles eraan gedaan te hebben om Lasso op de markt te houden, terwijl de risico's van het product al in de jaren 1980 vastgesteld werden. Toen verbood Canada het product, waarna Groot-Brittannië en ons land volgden. Pas in 2007 werd Lasso ook van de Franse markt gehaald. Volgens de advocaat verstrekte Monsanto ook niet genoeg informatie over de samenstelling van het product en over de risico's bij het inhaleren. Ook werd niet vermeld dat een masker gedragen moet worden.
 
Twijfel
De advocaat van Monsanto, Jean-Philippe Delsart, twijfelt aan de echtheid van de vergiftiging aangezien de gezondheidsproblemen zich pas enkele maanden later manifesteerden. (afp/lpb)

AP