Monsanto liet lijst aanleggen van tegenstanders van glyfosaat

REUTERS
Het Amerikaanse biotechbedrijf Monsanto heeft waarschijnlijk niet alleen in Frankrijk, maar ook in andere Europese landen lijsten laten opstellen met bekende figuren in functie van hun standpunt over pesticiden en meer bepaald glyfosaat. Dat heeft een verantwoordelijke van moederbedrijf Bayer vandaag verklaard.

Vorige week onthulden de Franse krant Le Monde en de omroep La France dat Monsanto in 2016 een lijst liet opstellen door een pr-kantoor, met zo'n 200 mensen die zich vragen stelden bij glyfosaat, het actief bestanddeel van de onkruidverdelger Roundup van Monsanto dat kankerverwekkend zou zijn. Op de lijst staan politici, journalisten en wetenschappers, onder wie Franse parlementsleden en de voormalig Franse minister van Milieu Ségolène Royal. 

RTBF meldde vrijdag dat ook het Belgisch Europarlementslid Philippe Lamberts (Ecolo) op de lijst staat. Hij dient deze week een klacht in tegen Monsanto. Door de aanstelling van een Belgische onderzoeksrechter zal volgens Lamberts duidelijk worden of ook mensen uit andere landen geregistreerd worden, aangezien de onthullingen van de Franse media enkel over Frankrijk gingen.

Andere landen

Vandaag verklaarde Bayer, het Duitse bedrijf dat Monsanto in 2016 overnam, alvast dat het erg waarschijnlijk is dat er ook in andere landen dergelijke lijsten bestaan. "Ik heb geen concrete informatie, maar het contract tussen Monsanto en communicatiebedrijf Fleishman Hillard gold voor heel Europa", aldus directeur voor publieke aangelegenheden Matthias Berninger. Bayer heeft zich eerder al verontschuldigd voor de praktijken van Monstanto. 

Ook raakte bekend dat de wetenschappelijke instellingen Inra en CNRS een klacht indienen tegen Monsanto. Verschillende wetenschappers van de instellingen staan op de lijst en Inra en CNRS "protesteren tegen een dergelijk gebruik van persoonlijke gegevens en drukken hun verontwaardiging uit over de praktijken".

Verboden

Het is volgens de Franse wetgeving niet toegestaan om een databank op te stellen met de politieke en filosofische meningen van mensen zonder hun toestemming, schreef Le Monde eerder. Het Franse gerecht heeft ondertussen een onderzoek geopend voor de vermoedelijke illegale registratie van gegevens. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • chris delanghe

    In Brussel zitten er natuurlijk die hun zakken vullen en daardoor groen licht geven aan Monsanto...Men zou dergelijke Eu zittingen en stemmingen VERPLICHT publiek inzichtelijk moeten maken en duidelijk een overzicht laten zien van wie waarvoor zijn stem (goedkeuring,ondersteuning...) geeft. Het ziekelijke aan dit hele circus is dat er intussen meer lobbyisten in de zitjes hebben plaatsgenomen dan er vertegenwoordigers van het volk zijn ... en Europa zag dat het goed was...

  • raf de geyter

    mss weet ik het niet meer, maar glyfosaat was in de 70íes nog toegestaan in de bio-teelt. Goed dat er controle is en dat er studies bestaan. Die-las ik een tijd geleden op HLN- zouden gemanipuleerd zijn door een Vlaamse wetenschapper ten voordele van Bayer. Wat me meer verontrust is het gebruik van Calypso op de eucalyptus- bossen van Portugal. Sterk carcinogeen (Eng.sites) maar in Pt verkocht als zoete broodjes. Enkel cursusje volgen. Waarom betalen wij voor "Europa"?

  • David McIntosh

    Monsanto staat voor alles wat er verkeerd is met deze wereld.