Monica Lewinsky spreekt voor het eerst: "Zelfmoordneigingen na Clinton-affaire"

Monica Lewinsky en Bill Clinton in 1996 op een kerstfeestje in het Witte Huis.
AP Monica Lewinsky en Bill Clinton in 1996 op een kerstfeestje in het Witte Huis.
Monica Lewinsky, de Witte Huis-stagiaire met wie de Amerikaanse president Bill Clinton in 1998 een seksuele affaire had, heeft voor het eerst een interview gegeven over de hele zaak. In het gesprek met het blad Vanity Fair dat donderdag verschijnt zegt Lewinsky dat ze diep spijt heeft van wat er gebeurd is, maar dat haar relatie met Clinton er wel een was met wederzijdse toestemming.

De affaire, die Clinton altijd ontkende, leidde eind jaren negentig uiteindelijk tot het opstarten van de 'impeachment', de afzettingsprocedure, wegens meineed. Clinton werd uiteindelijk wel vrijgesproken. Zo formeel hij toen zijn relatie met Lewinsky ontkende ("I did not have sexual relations with that woman."), zo beslist is de vroegere stagiaire nu in haar bewering dat alles gebeurde met wederzijdse toestemming: "Ja, mijn baas heeft misbruik van me gemaakt, maar ik zal dit altijd blijven zeggen: 'Het was een relatie met wederzijdse toestemming.' Het enige 'misbruik' kwam er in de nasleep, toen ik het zwarte schaap werd zodat zijn positie gevrijwaard bleef."

Vooral daardoor heeft Lewinsky spijt: "Ik heb zelf veel spijt over wat er gebeurd is tussen mij en president Clinton. Laat het mij herhalen: Ik. Heb. Er. Veel. Spijt. Over."

Zelfmoordneigingen
Lewinsky, nu 40 jaar oud, is het beu dat er leugens en roddels verspreid worden over haar verleden en wil vooruit. "Ik zal er alles aan doen om een ander einde te schrijven aan mijn verhaal. Ik heb eindelijk besloten om mijn hoofd boven het maaiveld te steken zodat ik mijn verleden een doel kan geven." Naar eigen zeggen kampte ze na het losbarsten van de affaire door de vele vernederingen met zelfmoordneigingen: "Ik heb nooit geprobeerd om effectief zelfmoord te plegen, maar had er op sommige momenten wel sterk de neiging toe."

Lewinsky betreurt ook dat zij een van de eerste personen in de wereld was die wereldwijd verenederd werd door het internet, "met dank aan The Drudge Report". Die nieuwsaggregator was de eerste die groot uitpakte met het schandaal. En hoewel het woord toen nog niet werd gebruikt, was de Lewinsky-affaire feitelijk de eerste die 'viraal' ging via het internet.

"Doel geven"
Met het interview wil Lewinksy naar eigen zeggen dan ook andere mensen die online vernederd werden en worden een hart onder de riem steken. Daarom zal ze voortaan ook andere publieke optredens geven: "Misschien kan ik, door mijn verhaal te delen, andere mensen helpen in hun donkerste periodes van vernedering."Video