Mondmaskers verplicht in alle winkels in Duitsland, experts roepen op om nog steeds zo veel mogelijk thuis te blijven

Beeld ter illustratie. Vanaf morgen moeten klanten in alle winkels in Duitsland een mondmasker dragen.
REUTERS Beeld ter illustratie. Vanaf morgen moeten klanten in alle winkels in Duitsland een mondmasker dragen.
Vanaf woensdag moeten in alle winkels in Duitsland verplicht mondmaskers gedragen worden om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zo werd dinsdag bekendgemaakt. Duitse gezondheidsexperts roepen op om nog steeds zoveel mogelijk thuis te blijven en alle geldende maatregelen te blijven opvolgen, nu de besmettingsgraad weer is opgelopen van 0,7 tot bijna 1. 

De deelstaat Berlijn is de laatste die de maatregel toepast, in de andere deelstaten was het al langer verplicht om in winkels een mondmasker te dragen. De verplichting - voordien was er enkel een aanbeveling - werd dinsdag gestemd in de Berlijnse Senaat. "Op die manier willen we de winkeliers beschermen", verklaarde Andreas Geisel, adjunct-burgemeester van Berlijn. Bescherming van neus en mond wordt als voldoende beschouwd en dus mag er ook een sjaal gedragen worden. Op het openbaar vervoer in de Duitse hoofdstad moet er sinds maandag verplicht een mondmasker gedragen worden.

Besmettingsgraad 

De Duitse gezondheidsinstanties riepen dinsdag op tot voorzichtigheid met betrekking tot de pandemie. De laatste cijfers tonen aan dat de besmettingsgraad weer opgelopen is van 0,7 tot bijna 1. Dat betekent dat elke zieke persoon gemiddeld voor één andere besmetting zorgt. Experts roepen dan ook op om ondanks de versoepelde maatregelen nog steeds zo veel mogelijk thuis te blijven. Professor Lothal Wieler, voorzitter van het Robert Koch Instituut, benadrukte vandaag tijdens een persconferentie dat het belangrijk is om de geldende regels te blijven naleven. “We willen niet dat het aantal gevallen weer toeneemt. We willen niet weer meer Covid-19-gevallen hebben”, benadrukte hij. “Het is nog steeds noodzakelijk om zoveel mogelijk thuis te blijven, contactbeperkingen in acht te nemen, minstens anderhalve meter afstand te houden en, waar voldoende afstand niet mogelijk is, mond- en neusbescherming te dragen”, aldus professor Wieler. 

In totaal zijn in Duitsland 158.768 besmettingen met het coronavirus vastgesteld en zijn 6.136 mensen overleden. De federale overheid en de deelstaten buigen zich donderdag opnieuw over de exitstrategie. Nieuwe maatregelen zouden op 6 mei van kracht moeten gaan. 

Lees ook:

Zal stoffen mondmasker je beschermen tegen coronavirus? Een antwoord op 24 vragen over de maskers (+)

OVERZICHT. Het coronavirus wereldwijd en in België in kaart en grafiek
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Carl Vangenechten

    Mondmaskers en zo veel mogelijk thuis blijven zijn goede uitgangspunten, op sociaal aanvoelen gebaseerd. Sociaal aanvoelen is niet ieders instelling. Er is nog werk aan de winkel.

  • Dan Midden

    Doch hier is dat allemaal niet nodig, of is het probleem hier dat Open VLD "toppers" maskers bestelden bij het blauwe fabriekje en er dus geen maskers zijn? Hoeveel geld is er eigenlijk op die manier uitgegeven: voorschot storten en niets krijgen? Mogen we dat niet van het loon van de politici aftrekken, of nog beter, van de partijdotaties?