Molotovcocktails en traangas: protest tegen arbeidshervormingen escaleert in Parijs

De politie in Parijs heeft traangas ingezet tegen betogers die protesteerden tegen de arbeidshervormingen nadat die molotovcocktails en voetzoekers naar de politie hadden gegooid. In de buurt van het parlementsgebouw kwam het tot opstoten nadat het kabinet buiten het parlement om groen licht gaf voor de arbeidshervormingen van premier Manuel Valls.

Al maandenlang protesteren Franse vakbonden, jongeren en studenten tegen de hervorming van de arbeidswet die president Hollande en de PS-regering van premier Valls willen doordrukken.

De wet moet de arbeidsmarkt bij onze zuiderburen versoepelen: werkgevers zullen hun werknemers gemakkelijker kunnen ontslaan, overuren worden minder goed betaald terwijl werkgevers ze wel zullen kunnen opleggen en de ontslagvergoedingen gaan naar omlaag. Uit opiniepeilingen blijkt dat drie op de vier Fransen tegen de maatregelen gekant zijn.

Ook vandaag riepen vakbonden op om op straat te komen, en die oproep werd massaal gevolgd. Al in de voormiddag demonstreerden duizenden in steden over het hele land, verschillenden onder hen raakten slaags met de politie. Studenten blokkeerden de toegang tot hun scholen met vuilnisbakken, in verschillende steden werd het verkeer gehinderd door wegblokkades en de overheid riep automobilisten op om het centrum van Parijs te vermijden.

Om 16 uur komt het parlement bij elkaar voor een motie van wantrouwen en een vertrouwensstemming. Vraag is of daarmee een einde komt aan de PS-regering van premier Manuel Valls.

AFP
AFP
AFP
AFP
REUTERS
REUTERS