Moldavië vreest afscheuring van Transdniestrië

Moldavië, dat op het eigen grondgebied geconfronteerd wordt met een separatistisch probleem door Transdniestrië, vindt de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo een "destabiliserende factor voor Europa".

Separatisme
Ondanks "het unieke karakter van de provincie Kosovo", is de oplossing van de onafhankelijkheid van een provincie "niet alleen een bewuste schending van de territoriale integriteit van Servië, maar ook een ernstige factor voor de destabilisering van Europa, die de separatistische stromingen in alle conflictzones alleen maar zal aanmoedigen", verklaarde de Moldavische regering in een mededeling. De regering benadrukt dat ze "rekening zal houden" met het standpunt van Servië in dit dossier.

Oppositie
Ook de Moldavische oppositie veroordeelde het uitroepen van de onafhankelijkheid van Kosovo, die "een ernstige impact zal hebben op de oplossing van het conflict in Transdniestrië".

Transdniestrië
Parlementsvoorzitter Evgueni Tsjevtsjoek van Transdniestrië, de regio die eenzijdig zijn onafhankelijkheid heeft uitgeroepen van Moldavië in 1990, zei van zijn kant dat Kosovo "een precedent heeft geschapen voor andere conflictzones". (afp/sam)