Mogelijke spion van Verenigde Arabische Emiraten pleegt zelfmoord in Turkse cel

Foto van vermoorde journalist Jamal Khashoggi.
REUTERS Foto van vermoorde journalist Jamal Khashoggi.
Een man uit de Verenigde Arabische Emiraten die onlangs werd gearresteerd in Turkije omdat hij verdacht werd van spionage, is dood in zijn gevangeniscel teruggevonden. Volgens het staatspersagentschap Anadolu gaan de autoriteiten uit van zelfmoord. 

In een mededeling van het parket zou de man gisteren tijdens een inspectie van zijn isoleercel in de zwaar beveiligde Silivri-gevangenis om 8.16 uur lokale tijd nog in leven zijn geweest. Toen om 10.22 uur het eten werd uitgedeeld, werd de man opgehangen aan een badkamerdeur ontdekt. Het voorval wordt onderzocht.

De man werd volgens Turkse media tien dagen geleden samen met een andere man gearresteerd. De gezagsgetrouwe zender TRT berichtte toen dat beide mannen hadden toegegeven in Turkije voor de Verenigde Arabische Emiraten te hebben gespioneerd. In andere mediaberichten was sprake van Arabische dissidenten. De nationaliteit van de mannen is nog niet definitief uitgeklaard.

Moord op Khashoggi

Volgens Anadolu werden ze op bevel van het Openbaar Ministerie opgesloten. Dat wil onderzoeken of de twee gelinkt kunnen worden aan de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in Istanbul zes maanden geleden.

Khashoggi werd begin oktober in het Saudisch consulaat om het leven gebracht. De Turkse autoriteiten achten een uit Saudi-Arabië afkomstig moordcommando daarvoor verantwoordelijk.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Janssen

    Zelfmoord in een zwaar beveiligde, turkse cel? Ja, zal wel...