Mogelijk Vietnamees slachtoffer zou in België in vrachtwagen zijn gestapt

“Ik kan niet ademen”: Vietnamese ouders vrezen dat hun dochter stierf in de koelcontainer in Essex

Pham Thi Trà Mi
Twitter Pham Thi Trà Mi
Nadat er 39 lichamen gevonden werden in de oplegger van een Noord-Ierse trucker, is de politie met man en macht op zoek naar de dader. Daarnaast moeten de slachtoffers nog geïdentificeerd worden én dat kan nog een tijdje duren. Tot grote frustratie van de ouders van Pham Thi Trà My (26) die vrezen dat hun dochter een van de slachtoffers is. “Sorry mama”, schreef Pham in haar laatste bericht aan haar ouders. Een andere Vietnamese vrouw die mogelijk in de vrachtwagen zat, zou in België op die vrachtwagen zijn gestapt. Dat blijkt uit getuigenissen die BBC verzameld heeft.

Nadat ze op de hoogte waren van het schokkende nieuws, probeerden de ouders van de 26-jarige Phạm Thị Trà My hun dochter tevergeefs te bereiken. Al is de jonge vrouw van Vietnamese afkomst en zou het in Essex uitsluitend om Chinese slachtoffers hebben gegaan, de ouders van Pham zijn wanhopig op zoek naar een teken van leven. 

Hun zorgen zijn niet ongegrond, want uit de laatste sms’jes die Pham naar haar ouders stuurde, blijkt wel degelijk dat ze in de problemen zat. Woensdagochtend omstreeks 4.28 uur (dinsdag om 23.28 uur Belgische tijd) kreeg de moeder van Pham enkele zorgwekkende berichtjes. “Sorry mama, mijn reis naar het buitenland is mislukt. Ik hou zoveel van je mama! Ik ben aan het sterven want ik kan niet ademen…”, luidt de vertaling. “Sorry mama. Sorry.” Het laatste bericht werd enkele uren voor de lugubere ontdekking in Essex verstuurd. De laatst gekende locatie van Pham is België, stelt BBC. Daar zou ze haar gsm uitgeschakeld hebben, vermoedelijk op bevel van de mensensmokkelaars. 

Een screenshot van de laatste berichtjes bevestigt dat Pham niet meer online verscheen na woensdag. Wat er verder nog in de reeks berichten staat: “Ik kom van het district Can Lộc in Vietnam”. Daarmee maakt Pham duidelijk wat haar afkomst is “én waar ze begraven wil worden”, volgens Mimi Vu, een expert op vlak van (Vietnamese) mensenhandel richting Europa. “Ze schrijft haar naam neer, en zegt vanwaar ze afkomstig is. Het is belangrijk om het lichaam te laten terugkeren naar de geboorteplaats.” De expert merkt op dat Vietnamese burgers soms ook een Chinees paspoort krijgen, dat kan tot verwarring leiden.

Lees ook: Twee Engelsen gearresteerd voor 39 doden in vrachtwagen

Via Frankrijk (en België?) naar het Verenigd Koninkrijk 

Volgens BBC betaalden de ouders van Pham maar liefst 35.000 euro opdat hun dochter het Verenigd Koninkrijk binnengesmokkeld kon worden. Ook aan de Britse krant The Guardian werd bevestigd dat de ouders een nieuwe hypotheek hadden afgesloten om de ‘reis’ van hun dochter te betalen. 

De broer van Pham vertelt nog dat zijn zus op 3 oktober naar de Vietnamese hoofdstad Hanoi vertrok om daar haar “papieren om naar China te gaan, te finaliseren”. Daarna zou ze vanuit China, via Frankrijk, naar het Verenigd Koninkrijk vliegen. 

De Vietnamese ambassade in Londen heeft inmiddels laten weten dat er een samenwerking met de Britse politie op poten werd gezet om het potentiële Vietnamese slachtoffer te identificeren. De Chinese ambassade laat op haar beurt weten dat ze niet langer kunnen bevestigen dat het uitsluitend om Chinese slachtoffers gaat. 

Hotspot voor mensenhandel

Hoa Nghiem, een medewerkster van de organisatie Human Rights Space, stelt dat er nog minstens zes Vietnamese gezinnen ongerust zijn over het lot van hun (vermiste) familieleden. “Ze verloren het contact met familieleden die onderweg waren naar het Verenigd Koninkrijk en zijn nu ongerust dat ze bij de slachtoffers in de oplegger horen”, vertelt Nghiem. 

En zo mogelijk, is de ongerustheid extra groot bij drie gezinnen: enkele dagen voor het drama in Essex kreeg een koppel bijvoorbeeld te horen dat hun zoon op 23 oktober in het Verenigd Koninkrijk zou arriveren. Daarna hoorden ze niets meer. Een vrouw van 19 zou dan weer dinsdagochtend om 07.20 uur Belgische tijd contact gehad hebben met haar broer, toen ze in België zou zijn geweest. Ze had gezegd dat ze in een container zou stappen, en had dan haar gsm afgezet.

De Vietnamese provincie Hà Tĩnh is volgens Nghiem een hotspot voor mensenhandel. Van daaruit zouden er regelmatig immigranten richting China vertrekken, om van daaruit mét een Chinees paspoort, verder te reizen richting Europa. 
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nancy Roose

  Wat ik niet snap is waarom ze niet gewoon als toerist naar Groot Brittannië gaan. Als ze al 25.000 euro betalen aan mensensmokkel dan kan een ticket zeker.

 • Elisa deJong

  Hartverscheurend, en waarom niet meer jacht op dit soort daders

 • Francinne Declerque

  Ik schaam me weeral als belg dat dit meisje weeral in belgie eigenlijk de dood werd ingejaagd, dat de container hier niet gecontroleerd werd, dat zeebrugge zo lek als een zeef is. Zouden de politici zich ook schamen voor hun falend beleid of wakker liggen ?

 • Freddy van Puymbrouck

  Dit is gewoon verschrikkelijk en hartverscheurend, waarom wordt die mensensmokkel niet harder aangepakt.Geef ze levenslang want als je ziet tot wat die in staat zijn is de zwaarste straf nog niet voldoende!.

 • Kris Delrue

  Rust in vrede, wat een verschrikking moet het geweest zijn;