Mogelijk veel meer doden bij Venezolaans grensconflict dan gedacht

Gewonde betoger bij de Simon Bolivarbrug tussen Venezuela en Colombia gezien vanuit Cucuta in Colombia.
REUTERS Gewonde betoger bij de Simon Bolivarbrug tussen Venezuela en Colombia gezien vanuit Cucuta in Colombia.
Het geweld in het Venezolaanse grensgebied met Brazilië over de levering van hulpgoederen heeft mogelijk aan veel meer mensen het leven gekost dan gedacht. De prefect van de regio Gran Sábana, Emilio González, meldde op de nieuwssite G1 zeker 25 doden en 84 gewonden tijdens ongeregeldheden in het grensoord Santa Elena de Uairén. Tot dusver was er sprake van vier dodelijke slachtoffers.

Volgens de Braziliaanse media verhinderde het Venezolaanse leger dat vrachtwagens met voedsel en medicamenten het land binnenkwamen om de nood van de bevolking te lenigen. Hetzelfde gebeurde aan de Colombiaanse grens met Venezuela.

Militaire interventie

Maandag vond in de Colombiaanse hoofdstad een top plaats van de Groep van Lima, een groep van veertien Latijns-Amerikaanse landen die in 2017 werd opgericht om een vreedzame oplossing te vinden voor de Venezolaanse crisis. Ook de Amerikaanse vicepresident Mike Pence nam aan dat overleg deel, hoewel de VS geen deel uitmaakt van de Groep van Lima.

De groep heeft maandag gepleit voor een democratische transitie in Venezuela “zonder het gebruik van geweld”. “De transitie moet het werk zijn van Venezolanen zelf, op een vreedzame manier, en volgens de grondwet en het internationaal recht”, luidt het in een gemeenschappelijke verklaring. 

Juan Guaido (midden) en de Colombiaanse president Ivan Duque na het overleg.
REUTERS Juan Guaido (midden) en de Colombiaanse president Ivan Duque na het overleg.

“Er moet een oplossing komen via diplomatieke middelen, zonder zich over te geven aan het gebruik van geweld”, zegt de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken Hugo De Zela. “Dat leidt alleen maar tot doden en gewonden.”

De VS sluit de mogelijkheid van een militaire interventie niet uit. De Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourão heeft gezegd dat ze onder geen beding zullen toelaten dat de VS Venezuela binnenvalt vanop hun grondgebied. 

Hoewel ze tegen een invasie zijn, wil de Colombiaanse president Iván Duque het regime van de Venezolaanse machthebber Nicolás Maduro “krachtiger en doelmatiger omsingelen”. 

Pence stelde meer sancties tegen Venezuela in het vooruitzicht. 

Volgens de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo vertoont Maduro’s systeem de eerste barsten. Meer dan 100 soldaten zijn overgelopen bij de conflicten aan de grens.

(v.l.n.r.) De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo, de vicepresident en president van Buitenlandse zaken van Panama Isabel Saint Malo, de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo en de president van Guatemala Jimmy Morales.
AP (v.l.n.r.) De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo, de vicepresident en president van Buitenlandse zaken van Panama Isabel Saint Malo, de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo en de president van Guatemala Jimmy Morales.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Daan Roos

    Het doel van deze leveringen van hulpgoederen is het verjagen van militaire en politie die de grensposten bewaken door het "volk". Eenmaal de militairen weg zijn kunnen er ongestoord wapens binnen gebracht worden.