Mogelijk nog slachtoffers uit Vietnam in vrachtwagen: 20 foto’s naar Britse politie

De vrachtwagen waarin de 39 doden werden ontdekt.
AFP De vrachtwagen waarin de 39 doden werden ontdekt.
Een Vietnamese website heeft de Britse politie twintig foto's gestuurd van mensen van wie niets meer is gehoord sinds 39 mensen dood zijn aangetroffen in een vrachtwagen in Essex. De site Viethome meldde dat verontruste familieleden van vermisten de foto's hebben verstrekt, aldus de zender Sky News. De vermisten zijn tussen de 15 en 45 jaar oud.

Eerder meldde de Britse politie dat de 39 migranten die achter in een koelwagen in Essex werden gevonden Chinezen zijn. De Chinese autoriteiten hebben niet bevestigd dat alle slachtoffers uit China komen. Bovendien zijn er in Britse media berichten opgedoken dat ook Vietnamezen zijn omgekomen.

De Vietnamese katholieke priester Anthony Dang Huu Nam zei vandaag tegen persbureau Reuters dat de meeste doden vermoedelijk afkomstig zijn uit de provincie Nghe An in het noorden van Vietnam. Hij zei dat hij in nauw contact staat met families van mogelijke slachtoffers.

Nghe An is een van de armste provincies van Vietnam. Volgens de Pacific Links Foundation, een organisatie die mensenhandel aan de kaak stelt, vallen veel mensen uit die regio in handen van mensensmokkelaars. 

Onderzoek

De Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc heeft een onderzoek gestart naar beschuldigingen van mensensmokkel. Dit hebben Sky News en de Ierse openbare ormroep RTE bericht. De politie concentreert zich nu ook op Vietnam als land van herkomst.

Ik leg de focus op dit moment bij de Vietnamese gemeenschap. Maar ook andere landen van herkomst blijven in het plaatje

Martin Pasmore

“Ik leg de focus op dit moment bij de Vietnamese gemeenschap” zei speurder Martin Pasmore van de politie van Essex. Maar ook andere landen van herkomst blijven in het plaatje. “Ik blijf open van geest” omtrent de nationaliteiten, zei de speurder.

Probleem is dat mogelijke verwanten van de slachtoffers illegaal in Groot-Brittannië leven en angst hebben zich bij de politie te melden. Pasmore beloofde dat zijn autoriteiten niemand zullen vervolgen die zich in deze zaak tot de politie wendt. De detective riep derhalve families van de veronderstelde slachtoffers op zich kenbaar te maken.

Tevens zei de speurder met de Vietnamese ambassadeur in Groot-Brittannië te hebben gesproken. Die heeft volgens de Britse openbare omroep BBC verzekerd te zullen helpen bij het identificatieproces. Volgens RTE is het mogelijk dat sommige slachtoffers vervalste Chinese paspoorten op zich hadden.

Pasmore vertelde dat alle lijken nu in een mortuarium rusten. Aansluitend zullen op de lichamen gevonden bijzonderheden met informatie worden afgetoetst.

Het Belgisch federaal parket bevestigde informatie in Britse media dat gezocht wordt naar degene die de oplegger naar Zeebrugge heeft gebracht.

Laatste sms

Eén van de mogelijke slachtoffers is Pham Thi Trà My, een 26-jarige vrouw uit Vietnam. De vrouw sms’te dinsdag rond 23.30 uur Belgische tijd naar haar familie dat ze niet meer kon ademen, zo’n twee uur voordat de vrachtwagen aankwam in Essex. Een vrouw van 19 zou dan weer dinsdagochtend om 07.20 uur Belgische tijd contact gehad hebben met haar broer, toen ze in België zou zijn geweest. Ze had gezegd dat ze in een container zou stappen, en had dan haar gsm afgezet.

De familie van de 26-jarige vrouw liet ook aan de Britse media dat ze 30.000 Britse pond had betaald aan mensensmokkelaars. 

Bekijk ook:

Vietnamese ouders vrezen dat hun dochter stierf in Essex
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Helene Van der Heyden

    De Chaufeur is mogelijk onschuldig maar zit in de bak.Mensensmokkelaars blijven geld verdienen.zijn de autoriteiten in Groot Bretagne daar niet mee schuldig aan?

  • wim CLAES

    10000 km. in vogelvlucht. das de afstand overbrugd door 39 illegalen, of migranten, of noem ze wat je wil, zonder dat iemand iets in het oog had.als je van Leuven naar Mechelen rijdt ben je gecapteerd door 25 camera's. het wordt tijd dat men de lat wat hoger gaat leggen voor de volgende ramp gebeurd.

  • Julien Van Wonterghem

    Hopelijk vinden ze al de medewerkers en de hoofdverantwoordelijken van deze bende snel en worden ze levenslang gestraft. Sterkte aan de vrienden en achtergebleven families