Mogelijk nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland vanwege chemische wapens

Heather Nauert, woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
AFP Heather Nauert, woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Rusland voldoet niet aan een wet die Moskou ertoe verplicht af te zien van het gebruik van chemische wapens, stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan de deur openen voor meer Amerikaanse sancties jegens Rusland.

"Vandaag heeft het ministerie het Congres geïnformeerd dat we niet konden certificeren dat de Russische Federatie voldoet aan de voorwaarden vereist door de 'Chemical and Biological Weapons Control and Warfare Elimination Act' uit 1991", aldus woordvoerster Heather Nauert. 

Die Amerikaanse wet die voorziet in de eliminatie van chemische en biologische wapens, leidt normaal tot nieuwe sancties tegen Rusland.
Ed Royce, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in het Huis van Afgevaardigden, uitte kritiek op het Witte Huis. Hij riep de regering op om een sterk standpunt tegen Rusland in te nemen. Hij zei ook dat het "onaanvaardbaar" is dat er geen duidelijk plan voorhanden is voor nieuwe sancties.

"De afgelopen jaren heeft Rusland zich beziggehouden met een patroon van brutale vergiftigingen, waaronder de aanval met zenuwgif op 14 maart op het grondgebied van het Verenigd Koninkrijk", aldus Royce, waarbij hij verwees naar de aanval op de gewezen dubbelagent Sergej Skripal en zijn dochter.

De wet verplicht de Amerikaanse regering om Rusland te bestraffen voor de overtredingen, tenzij de president verklaart dat dit ingaat tegen de nationale belangen. Volgens de woordvoerster van het ministerie vindt overleg plaats met het Congres wat betreft "de volgende stappen".
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Boni

  Het wordt tijd dat de Amerikanen de Russen tot orde roepen. Een paar weken geleden hebben zij ,de Amerikanen, in Syrie nog meer dan 100 burgers bij illegale bombardementen gedood , tevens hebben zij,de Amerikanen , burgers illegaal gebombardeerd met witte fosfor ( ook verboden ) .

 • Xavier Colonne

  de amerikanen moeten toch de aandacht blijven trekken om hun eigen geknoei te verdoezelen zie maar wat ze in Afrika doen en gedaan hebben mj in de eu zijn ziende blind en horende doof...

 • paul snemmel

  het wordt tijd dat de slippendragers in Brussel eens gaan reageren tegen die nonsens

 • Wesley Gevaert

  Ze hebben nog steeds geen bewijzen voor die false flag vergiftigingen. Maar ze willen Rusland wel al straffen. Man, man, man.

 • Antonio Rinaldi

  Zegt het land dat de halve wereld in oorlog gestort heeft.